Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-06-27/pavel-filip-a-participat-la-o-discu-ie-publica-privind-intarirea-parteneriatului-moldoamerican-la-in-54512.html
Data: Jun 27, 2018 (23:08)

Pavel Filip a participat la o discuție publică privind întărirea parteneriatului moldo-american, la Institutul Păcii al SUA

Premierul Pavel Filip a participat, în seara zilei de ieri, la o discuție publică privind perspectivele de fortificare a parteneriatului moldo-american, desfășurată la Institutul Păcii al Statelor Unite ale Americii. Evenimentul se înscrie în seria de acţiuni orientate spre întărirea democraţiei şi dezvoltarea Republicii Moldova.

În mesajul său adresat participanților la for, premierul a menționat că SUA rămâne un partener valoros pentru țara noastră, iar dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre cele două state este un obiectiv important în politica externă. Referindu-se la prioritățile stabilite de Guvern pe plan intern, Pavel Filip a subliniat integrarea Republicii Moldova în spaţiul european, reintegrarea ţării, asigurarea supremaţiei legii, precum și a unei creșteri economice durabile. În acest sens, începând cu anul 2016 au fost lansate reforme în domeniile-cheie pentru modernizarea ţării, dar și o serie de măsuri pentru stabilizarea situației economice. 

Premierul a menționat că au fost trasate 3 direcții prioritare de dezvoltare: infrastructura, educația și supremația legii. „Pe fondul provocărilor globale, Republica Moldova este conştientă de sfidările cărora trebuie să le facă faţă şi îşi asumă pe deplin angajamentul de a îmbunătăţi performanţele în domeniul bunei guvernări, de a promova libertatea economică, de a favoriza investiţiile în sănătate şi educaţie”, a spus premierul.

Discuția premierului cu reprezentanții Institutului Păcii al SUA a vizat eforturile întreprinse de autorități pentru menținerea suveranității și integrității teritoriale ale țării și evoluțiile pe dimensiunea transnistreană. În acest sens, a fost subliniată importanța consolidării dialogului dintre Republica Moldova și SUA în promovarea stabilităţii regionale şi globale.

„Considerăm că Republica Moldova nu trebuie să servească drept poligon pentru confruntări geopolitice şi ne dorim să devenim o platformă de cooperare care să contribuie la cadrul securităţii regionale”, a declarat premierul.

Discuția a purtat un caracter interactiv, iar participanții la for s-au arătat interesați de realitățile din Republica Moldova și au adresat numeroase întrebări care vizează situația politică din țara noastră, reformele în domeniul justiției și al administrației publice centrale și locale, acțiunile întreprinse pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

Institutul Păcii al Statelor Unite a fost fondat în anul 1984, la inițiativa liderilor Congresului SUA. Prin activitatea sa, instituția contribuie la promovarea securității și stabilității globale, prin oferirea asistenței și expertizei necesare în soluţionarea conflictelor, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.