Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-06-27/organizarea-shi-exercitarea-profesiei-de-medic-veterinar-ar-putea-fi-reglementata-prin-lege-54515.html
Data: Jun 27, 2018 (23:04)

Organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar ar putea fi reglementată prin lege

Comisiile parlamentare permanente au examinat, în ședințele de astăzi, un proiect în acest sens. Potrivit proiectului, domeniul de activitate al medicului veterinar va include medicina veterinară privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, siguranţa produselor alimentare, diagnosticul de laborator veterinar, supravegherea salubrităţii furajelor și altor produse nutritive destinate animalelor.

De asemenea, activitatea medicului veterinar se va extinde asupra identificarea, înregistrarea și reproducerea animalelor, având responsabilitatea de a prescrie, elibera, comercializa și administra produse farmaceutice de uz veterinar, raticide şi dezinfectanţi. Totodată, proiectul prevede că activitatea medicului veterinar nu va fi activitate de întreprinzător.

Proiectul prevede și crearea Colegiului Medicilor Veterinari din Republica Moldova care, în opinia autorilor, va ţine sub control aspectele fundamentale ale activităţilor sanitar veterinare, respectarea relaţiilor dintre medicii veterinari în timpul exercitării profesiei, va coordona formarea profesională continuă a specialiștilor. Colegiul va reprezenta o organizaţie profesională autonomă, apolitică şi nonprofit, din care vor face parte, obligatoriu, toţi medicii veterinari din Republica Moldova. Veniturile  anuale ale Colegiului se vor forma din cotizaţia anuală de membru.

O altă noutate a proiectului este instituirea anuală, în ultima sâmbătă din luna aprilie, a Zilei profesionale a medicului veterinar din Republica Moldova. De asemenea, proiectul prevede și măsuri de răspundere disciplinară a medicilor veterinari.

Proiectul urmează a fi examinat și votat în ședința plenară a Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.