Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.06.2018

Deputații din Comisia economie, buget și finanțe au examinat mecanismele legale de diminuare a prețurilor la produsele petroliere

Deputații din Comisia economie, buget și finanțe au examinat mecanismele legale de diminuare a prețurilor la produsele petroliere

Mecanismele de formare a prețurilor la produsele petroliere și de diminuare a prețurilor acestora au fost discutate în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe. Informația a fost prezentată de directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci.

Parlamentul a stabilit un nou mecanism de formare a prețurilor pentru produsele petroliere, aprobând o serie de modificări la Legea privind piața produselor petroliere. Noul mecanism prevede renunțarea la calculele stabilite în baza facturilor comerciale și la rentabilitatea de 10%, care permitea manipularea prețului în situații de micșorare a costului produselor petroliere.

Potrivit directorului general al ANRE, anterior, mecanismul de formare a prețurilor prevedea că prețurile la produsele petroliere să fie libere, fiind formate din următoarele componente: costul produselor petroliere format din cheltuielile de achiziționare a acestora, accize și taxe; cheltuielile comerciale; cheltuielile generale și administrative; alte cheltuieli operaționale; cheltuieli ale activității financiare; rata medie anuală de rentabilitate, ce nu poate depăși 10% din consumurile și cheltuielile anuale totale ale întreprinderii.

Datele statistice prezentate de ANRE atestă că, după aprobarea noii Metodologii de calcul, marja comercială specifică efectivă s-a diminuat de la 4,89 lei litru la 2,84 lei/litru la benzină și de la 3,99 lei/litru la 2,77 lei/litru la motorină.

Potrivit raportorului, prețul plafon de 19,15 lei la benzină este format din următoarele componente: cotațiile pentru ultimele 14 zile calendaristice – 8,95 lei, accize – 3,76 lei, marja comercială specifică (comisionul rafinăriei, cheltuieli de transport, taxe vamale/ecologice, cheltuieli comerciale și administrative, profitul maximal inclus) – 3,25 lei, TVA – 3,19 lei. Din profitul maximal inclus operatorii oferă reduceri deținătorilor de carduri corporative valorice și în cadrul politicilor de promovare. În 2017, profitul și rentabilitatea din comercializarea produselor petroliere a constituit la comerțul angro la benzină – 0,04 lei/litru, motorină – 0,15 lei/litru și gaz lichefiat – 0,27 lei/litru.

Potrivit prevederilor legale, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se calculează la 1 litru pentru fiecare tip de produs și se bazează pe următoarele componente: valoarea medie a cotațiilor pentru ultimele 14 zile calendaristice (Platts Cargoes FOB); cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul fiscal; marja comercială specifică.

Deputații au adresat o serie de întrebări referitoare la mecanismele legale de diminuare a prețurilor la produsele petroliere și posibilitățile existente. 

”Pentru a diminua prețurile la produsele petroliere o primă soluție ar fi diminuarea accizelor și taxelor. Urmează să discutăm cu Guvernul, în special cu Ministerul finanțelor, să vedem dacă acest mecanism are acoperire financiară. Cea de-a doua soluție presupune subvenționarea directă pe domenii”, a declarat Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, la încheierea audierilor, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus