Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.06.2018

Agenda relațiilor comercial-economice și prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii, discutate de ministrul Chiril Gaburici cu omologul de la Washington DC, Jeffrey D. Gerrish

Agenda relațiilor comercial-economice și prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii, discutate de ministrul Chiril Gaburici cu omologul de la Washington DC, Jeffrey D. Gerrish

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut o întrevedere oficială cu Reprezentantul Adjunct al SUA pentru comerț (USTR), Jeffrey D. Gerrish, în cadrul căreia s-a discutat agenda relațiilor comercial-economice și prioritățile ministerului. Întâlnirea a avut loc în contextul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii a delegației Republicii Moldova, condusă de premierul Pavel Filip.

Ministrul Chiril Gaburici a informat oficialul american despre evoluțiile în economia națională și prioritățile Guvernului Republicii Moldova în domeniul comercial-economic.

Un alt subiect discutat de oficiali a fost agenda de reforme, în special cele ce țin de îmbunătățirea mediului de afaceri în Republica Moldova. Chiril Gaburici a vorbit despre măsurile pro-business întreprinse de autoritățile de la Chișinău, precum reducerea numărului de acte permisive cu 60% în ultimii doi ani, de la 416 la 150, optimizarea instituțiilor cu funcții de control de la 58 la 18, inclusiv 5 regulatori independenți, lansarea ghișeului unic de eliberare a actelor permisive, simplificarea procesului de raportare financiară etc.

În context, oficialii americani au fost informați despre oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova, facilitățile acordate rezidenților din cadrul zonelor economice libere, parcurilor industriale și parcului IT, precum și despre sectoarele prioritare ale economiei naționale.

La rândul său, Reprezentantul Adjunct al SUA pentru comerț (USTR), Jeffrey D. Gerrish, a reiterat disponibilitatea Statelor Unite ale Americii în promovarea reformelor și impulsionarea relațiilor comerciale cu țara noastră. Totodată, oficialul american a spus că investitorii din SUA sunt interesați de oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova.

În cadrul discuțiilor, părțile s-au referit și la impulsionarea Dialogului Strategic RM-SUA, prin activizarea grupurilor comune de lucru, în special inițierea procesului de organizare a celei de-a 3-a ședințe a Comisiei interguvernamentale de cooperare economică (JCC) pe parcursul anului curent, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus