Trimite e-mail | Printeaza
Social
25.06.2018

Comisia drepturile omului și relații interetnice, în discuție cu Raportorul special al ONU

Comisia drepturile omului și relații interetnice, în discuție cu Raportorul special al ONU

Situația apărătorilor drepturilor omului, asigurarea protecției și rolului acestora a fost discutată, astăzi, de membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice cu Raportorul special al ONU, Michel Forst, aflat în prima sa vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 25-29 iunie curent.

Vizita are loc în contextul evaluării situației apărătorilor drepturilor omului  pentru revizuirea progreselor și provocărilor statului în asigurarea protecției acestora.

În discuție, deputatul Grigore Novac a menționat că, în această sesiune, Parlamentul a aprobat noul Plan naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022. Potrivit lui, promovarea acestuia are drept scop garantarea suplimentară a implementării unor măsuri care să permită dezvoltarea şi prosperarea, în condiţii egale, a tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, în special, a celor din grupurile vulnerabile.

În context, deputatul s-a referit la provocările care mai există în asigurarea egalității de șanse, respectarea drepturilor minorităților naționale, etnice, religioase şi lingvistice, a persoanelor cu dizabilități, a deținuților și altor grupuri vulnerabile.

La rândul său, Raportorul special al ONU, Michel Forst s-a interesat de rolul societății civile în procesul de dezvoltare a Planului naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului. ”Implicarea societății civile și punerea în aplicare a bunelor practici, atât de către autorități, cât și de organizațiile neguvernamentale este prioritară pentru consolidarea activității apărătorilor drepturilor omului”, a spus oficialul.

De asemenea, Michel Forst a menționat disponibilitatea ONU de a ajuta Republica Moldova în elaborarea legislației privind protecția apărătorilor drepturilor omului.

În timpul vizitei sale de o săptămână, la invitația Guvernului Republicii Moldova, Michael Forst se va întâlni cu oficiali, reprezentanți ai sistemului judiciar și procuraturii, avocați, jurnaliști, precum și cu membrii Oficiului Avocatului Poporului, cu apărătorii drepturile omului și reprezentanții organizațiilor societății civile. Oficialul va vizita orașul Tiraspol.

Raportorul Special va prezenta concluziile la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, în martie 2019, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus