Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.06.2018

Sistemul de siguranță a alimentelor din Republica Moldova beneficiază de experiența omologilor din România cu suportul FAO

Sistemul de siguranță a alimentelor din Republica Moldova beneficiază de experiența omologilor din România cu suportul FAO

O echipă de experți din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a României (A.N.S.V.S.A.) a demarat ieri la Chișinău primul atelier de lucru dintr-o serie de activități menite  consolidării capacităților naționale a Republicii Moldova în evaluarea riscurilor legate de siguranța alimentelor.

Atelierul de lucru, care va dura 5 zile, se organizează în baza unui parteneriat dintre Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a României.

În cadrul atelierului, participă reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale/ Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Ministerului Economiei și Infrastructurii. Ei  urmează să dezbată cu specialiștii din Romania politicile, instrumentele și procedurile de analiză a riscurilor în domeniul siguranței alimentelor aplicate în prezent în Republica Moldova și să identifice lacunele și oportunitățile de consolidare a capacităților instituțiilor responsabile.

“Una din condițiile esențiale pentru implementarea cu success a analizei a riscurilor pentru siguranța alimentelor include înțelegerea cadrului de analiză a riscurilor de către funcționarii guvernamentali, factorii de decizie la nivel de politici, precum și cei din domeniul științific,  cercetare, operațional și de producție precum și înțelegerea contribuției majore pe care o poate aduce în domeniul sănătății publice si pentru perspectivele  economice și comerciale”a subliniat Gheorghe Gaberi, directorul general ANSA, salutând inițiativa FAO și conlucrarea cu ANSVSA.

ANSVSA urmează să vină cu recomandări pentru aplicarea cadrului de analiză a riscurilor în sectoarele producției de păsări de curte și ouă, să organizeze instruiri pentru autoritățile competente pe siguranța alimentelor și operatorii de industrie alimentară din Moldova. De asemenea instituția va elabora procedurile, orientările și instrucțiunile pentru aplicarea tuturor componentelor analizei riscurilor (evaluarea riscurilor, gestionarea riscurilor și comunicarea riscurilor) legate de lanțul valoric selectat (producția de păsări de curte și de ouă).

“Activitățile planificate de FAO în parteneriat cu ANSVSA vin să contribuie la asigurarea protecției consumatorilor și facilitarea comerțului internațional cu alimente fiind în linie cu obiectivele strategice ale FAO de a consolida sisteme agricole și alimentare eficiente și inclusive în Republica Moldova.” a declarat Tudor Robu, adjunctul Reprezentantului Fao în Republica Moldova.

Consolidarea sistemului național de siguranță alimentară este una dintre prioritățile Guvernului Republicii Moldova identificate în strategia națională privind agricultura și dezvoltarea rurală. Îmbunătățirea siguranței alimentare este importantă și în cadrul angajamentelor Republicii Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Acest acord contribuie, de asemenea, la integrarea comercială regională a Republicii Moldova prin zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus