Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.06.2018

BERD va susține Republica Moldova în procesul de implementare a reformelor

BERD va susține Republica Moldova în procesul de implementare a reformelor

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va susține în continuare Republica Moldova în realizarea reformelor orientate spre asigurarea dezvoltării economice durabile. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Suma Chakrabarti, în cadrul întrevederii cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Referindu-se la colaborarea cu Republica Moldova, Suma Chakrabarti, a menționat că direcțiile prioritare ale strategiei  BERD pentru țara noastră pentru anii 2017 – 2020 vor fi axate pe implementarea programelor de restructurare a sectorului bancar, susținerea întreprinderilor private, promovarea comercializării utilităților publice,  îmbunătățirea securității energetice și infrastructurii. Președintele BERD a apreciat măsurile întreprinse de autoritățile de la Chișinău privind asigurarea stabilității în sectorul bancar, îmbunătățirea mediului de afaceri, care, într-un final, sporesc atractivitatea Republicii Moldova pentru investitori.

Potrivit MAEIE, Tudor Ulianovschi a menționat că BERD este unul dintre partenerii principali de dezvoltare a Republicii Moldova, care contribuie la dezvoltare atât a sectorului privat, prin proiecte de finanţare şi de consultanţă, cât şi a dialogului privind politicile menite să sporească transparenţa sectorului bancar, contribuie la asigurarea securităţii energetice a țării, dar şi la ameliorarea climatului de afaceri. ”Guvernul Republicii Moldova este interesat în extinderea cooperării cu BERD, inclusiv prin inițierea unor noi proiecte investiționale sau de alt ordin, care, într-un final, vor contribui la realizarea strategiilor de dezvoltare durabilă a țării pe toate dimensiunile. În context, Executivul încurajează EBRD să-şi păstreze interesul pentru dezvoltarea unor relații prioritare cu Republica Moldova, sporindu-şi în continuare cota sa de participare în diferite proiecte”, a menționat șeful diplomației moldovenești.

Pe parcursul anului 2017, EBRD a lansat în Republica Moldova 10 proiecte cu volum record de investiţii în valoare de 131 milioane euro, iar volumul total de investiţii până în prezent fiind de 1,1 mlrd. euro prin intermediul a peste 120 de proiecte. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus