Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.06.2018

Programul „Prima Casă” va fi extins

 Programul  „Prima Casă” va fi extins

La Programul de stat ”Prima casă” vor putea aplica și persoanele, care nu dețin în proprietate exclusivă sau cu alți membri ai familiei o locuință, cu o suprafață locuibilă de peste 6 m2 pentru fiecare membru al familiei. Deputații, în ședința plenară de astăzi, au examinat și aprobat în prima lectură, un proiect de modificare și completare a unor acte legislative în acest sens.
 
Noile modificările prevăd, de asemenea, ca proprietarii unor locuințe din localitățile rurale ca urmare a moștenirii sau a actului de donație și care nu sunt folosite de către aceștia, la fel, să fie considerați eligibili. Excepție vor face doar cazurilor deținerii cu drept de proprietate a unor locuințe din localitățile rurale din componența municipiului Chișinău.
 
Prin acest proiect de lege se mai propune precizarea perioadei de calculare a comisionului de garantare, și anume din prima zi de acordare a creditului beneficiarului Programului și până la achitarea integrală a creditului, iar în caz de executare a garanției de stat – până la vânzarea locuinței ipotecate.
 
Totodată, se va completa Codul fiscal și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 în scopul susținerii persoanelor beneficiare de compensații bănești acordate din bugetul de stat participanților la Programului de stat „Prima casă”. Se propune ca sumele compensației bănești acordate din bugetul de stat să constituie surse de venit neimpozabile pentru beneficiari și, respectiv, aferent acestora nu se vor calcula contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii și primele de asigurare obligatorie de asistență medicală.
 
Această modificare face parte din setul de măsuri ce au drept scop susținerea și facilitarea accesului angajaților autorităților/instituțiilor bugetare la achiziția unei locuințe în cadrul Programului de stat „Prima casă”. Modul de acordare din bugetul de stat a compensațiilor persoanelor participante la Programul de stat „Prima casă” vor fi stabilite de Guvern.
 
Proiectul urmează a fi votat în lectură finală, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus