Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.06.2018

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control este profund îngrijorată de acțiunile militare din Zona de Securitate

La 14 iunie, în or. Bender, componentele Comisiei Unificate de Control (CUC) s-au convocat într-o ședință prezidată de delegația Republicii Moldova.

Comisa a aprobat numirea unui nou observator militar din partea Republicii Moldova -  locotenent-colonelul Ianuș Mușet.

Potrivit raportului  săptămânal  al Comandamentului Militar Întrunit situația în Zona de Securitate a fost calificată ca fiind fără incidente excepționale.   

Concomitent, delegația Chișinăului și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu încălcarea flagrantă a Acordului moldo–rus din 21 iulie 1992.

Astfel, azi, 14 iunie, începând cu ora 08:30, pe traseul Tiraspol – Râbnița, direcția Grigoriopol – Dubăsari, au fost fixate 3 coloane cu tehnică militară auto și blindată de diferite tipuri (TAB, DRDM) (posibil ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse), care se deplasau fiind însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție.

Fiind solicitat răspunsul celorlalte componente asupra deplasării coloanelor militare, componenta transnistreană în CUC a specificat că toată tehnica militară a Tiraspolului se află în locurile de dislocare permanentă și nu circulă prin Zona de Securitate, iar reprezentanții Federației Ruse a informat că se va documenta pe cazul dat și va informa CUC la următoarea ședință care va  avea loc la 21 iunie 2018.

Ulterior, la insistența părții moldovenești din cadrul Comandamentului Militar Întrunit, grupul observatorilor militari din Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina și regiunea transnistreană au început deplasarea pe traseul sus-numit, pentru a fixa încălcarea regimului Zonei de Securitate, anunță un comunicat al Delegației Republicii Moldova în CUC.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus