Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.06.2018

A avut loc Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României

A avut loc Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României

Parlamentul a găzduit, astăzi, cea de a VII-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României. Sesiunea de lucru a fost prezidată de Copreședinții Comisiei, George Mocanu și Bogdan-Ionel Rodeanu.

Copreședintele din partea Parlamentului Republicii Moldova, George Mocanu a declarat că România este partenerul constant și special al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. ”Exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019 ar putea reprezenta o platformă care va facilita avansarea pe anumite domenii ale cooperării Republica Moldova – Uniunea Europeană, precum și o oportunitate pentru promovarea parcursului european al țării”, a menționat deputatul George Mocanu.

Totodată, George Mocanu a precizat că va transmite o solicitare Guvernelor Republicii Moldova și România pentru a introduce pe agenda următoarelor ședințe discuția privind încheierea unui nou acord bilateral care ar facilita angajarea cetățenilor ambelor state.

La rândul său, Copreședintele din partea Parlamentului României Bogdan-Ionel Rodeanu a reiterat sprijinul României în crearea premiselor pentru apropierea Republicii Moldova de obiectivul integrării europene prin realizarea proiectelor comune în economie, dezvoltare regională, agricultură, energie, industrie, educație, cultură etc. ”Pledăm pentru urgentarea finalizării proiectelor de interconectare a Republicii Moldova la piața energetică europeană, pentru dezvoltarea cooperării în domeniul construcției și modernizării infrastructurii de transport, de eficientizare a mecanismelor de control în punctele de trecere a frontierei”, a menționat deputatul român.

Evoluția Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere a fost prezentată deputaților de către Secretatul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Morari, care s-a referit și la noul plan de realizare pentru anii 2017 – 2019.

Urmare a discuțiilor între deputații din comisiile permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și parlamentarii din comisiile Camerei Deputaților și Senatului României, a fost semnată Declarația Comisiei Comune pentru Integrare Europeană. Documentul stabilește prioritățile în viitoarea colaborare moldo-română, parlamentarii îndemnând Guvernele Republicii Moldova și al României să contribuie activ la realizarea proiectelor comune de politică externă, siguranță națională, economie, dezvoltare regională, agricultură, energie, industrie, educație, cultură și resurse umane.

Copreședinții Comisiei, George Mocanu și Bogdan-Ionel Rodeanu au anunțat obiectivele specifice pentru perioada imediat următoare în cadrul unui briefing de presă. Este vorba despre înaintarea demersurilor privind urgentarea finalizării proiectelor de interconectare a Republicii Moldova la piața energetică europeană, dezvoltarea cooperării în domeniul construcției şi modernizării infrastructurii de transport, sporirea eficienței mecanismelor de control în punctele de trecere a frontierei în vederea fluidizării fluxurilor de persoane, mijloace de transport și mărfuri.

Totodată, Comisia pledează pentru un dialog parlamentar intensificat între comisiile parlamentare cu domenii de activitate similare, care vor aborda agenda comună și perspectivele relației bilaterale, evaluând periodic angajamentele politice asumate de către ambele state, precum și prioritățile comune de acțiune și modalitățile de coordonare și intensificare a cooperării în contextul parcursului european al Republicii Moldova.

Potrivit agendei, delegația Parlamentului României la Comisia Comună pentru Integrare Europeană a avut, în dimineața zilei, o întrevedere cu Președintele Parlamentului Andrian Candu. În după-amiaza zilei, parlamentarii români vor discuta cu deputații din Comisia economie, buget și finanțe, Comisia politică externă și integrare europeană, Comisia protecție socială, sănătate și familie. De asemenea, delegația română vor mai purta discuții cu oficiali de la Guvern și vor vizita o serie de instituții de menire socială și culturală, renovate cu sprijinul financiar al Guvernului României.

Parlamentul Republicii Moldova a fost reprezentat la Reuniune de către deputații George Mocanu, Marcel Răducan, Roman Boțan, Corneliu Padnevici, Igor Vremea, Valerian Bejan și Sergiu Stati. Delegația Parlamentului României este formată din deputații Bogdan-Ionel Rodeanu, Silviu-Nicu Macovei, Andrei-Daniel Gheorghe, József-György Kulcsár-Terza, Ștefan Mușoiu, Tudor Ciuhodaru, Maricela Cobuz, Nicolae-Daniel Popescu și senatorul Ion Hadârcă. La Reuniune a mai participat europarlamentarul Andi Cristea, Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova. 

Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României se întrunește de două ori pe an, în sesiuni de lucru, alternativ, la București și Chișinău. Ultima reuniune a avut loc la București, în perioada 20-21 noiembrie 2017, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus