Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.06.2018

Moldova și Belarus vor desfășura proiecte comune și coopera pentru dezvoltarea comercial economică

Moldova și Belarus vor desfășura proiecte comune și coopera pentru dezvoltarea comercial economică

Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii a salutat rezultatele Comisiei a XIX-a interguvernamentale moldo-belaruse pentru cooperarea comercial-economică, care s-a desfășurat astăzi la Chișinău, co-prezidate de Mihail Rusîi, viceprim-ministrul Republicii Belarus.

”Intensificarea cooperării economice între Republica Moldova și Republica Belarus a fost impulsionată în ultima perioada atât de lucrările Comisiei interguvernamentale, cât și prin forumul economic moldo-belarus. Este un rezultat foarte bun și va aduce beneficii cetățenilor din ambele state. Ne dorim investiții, mai multe contracte de cooperare, schimb de experiență și mai multe locuri de muncă,  de care să ne bucurăm cu toții”, a specificat Chiril Gaburici.

În cadrul comisiei moldo-belaruse au fost discutate proiecte aflate în derulare, precum și un sir de inițiative noi, privind asamblarea autobuzelor, livrarea medicamentelor, prelucrarea produselor zootehnice, crearea unui complex integrat de produse lactate în Republica Moldova. Lucrările Comisiei moldo-belaruse au fost axate pe negocieri și discuții privind colaborarea comercial-economică pe diverse domenii, în special infrastructura drumurilor, liberalizarea transportului, inovații tehnico științifice, industrial, agroindustrial, al sănătății și farmaceuticii, precum și investițional, extinderii colaborării bilaterale a mediului de afaceri și creșterii schimburilor comerciale.

Ca urmare a negocierilor purtate, reprezentanții Comisiei moldo-belaruse de nivel înalt au semnat un șir de documente bilaterale importante reciproc avantajoase. Astfel, Chiril Gaburici, președintele delegației Republicii Moldova, și Mihail Rusîi, viceprim-ministru, președintele delegației Republicii Belarus, au semnat Protocolul celei de-a XIX-lea reuniune a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-belaruse privind cooperarea comercială și economică, care prevede consolidarea eforturilor de cooperare bilaterală pentru perioada următoare. De asemenea, au fost semnate Foaia de parcurs pentru implementarea Acordului bilateral privind cooperarea în domeniul sănătății, Acordul bilateral privind cooperarea științifică și tehnică, precum și Acordul privind intențiile de cooperare între Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consumatori din Republica Moldova și Uniunea Republicană a Societăților de Consumatori din Republica Belarus.

Totodată, în cadrul comisiei, s-a ajuns la un acord pentru facilitarea asamblării de minitractoare, moto-blocuri, cooperarea în domeniul asistenței medicale și farmaceutice, precum și efectuarea unui schimb de experiență în domeniul utilizării tehnicilor avansate în construcția drumurilor și participarea părții beloruse în proiectele de renovare și construcție a drumurilor în Moldova.

Viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusîi, a mulțumit părții moldovenești pentru conlucrarea eficientă pe multiple platforme, accentuând disponibilitatea părții beloruse pentru implementarea proiectelor inițiate.

„E plăcut să vin în Republica Moldova. Apreciez conlucrarea pe diverse proiecte, pentru crearea condițiilor bune de lucru în comun. Am realizat astăzi acorduri importante pe patru aspecte mari. Astfel, vom utiliza mecanisme financiare la implementarea celor mai noi inovații tehnologice pentru realizarea proiectelor comune în construcția drumurilor, industrie, producerea utilajelor agroindustriale și materialelor de construcție. Belarus garantează calitatea și finanțarea proiectelor de construcție a drumurilor. Un exemplu bun de conlucrare este asamblarea de troleibuze. Suntem dispuși pentru un nou proiect de asamblare a autobuzelor. 400 de milioane de dolari vor fi investiți în aceste proiecte moldo-belaruse”, a menționat Mihail Rusîi.

 hiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii, a accentuat că rezultatele acestei Comisii vor contribui la continuarea aprofundării parteneriatului moldo-belarus, având mari perspective de cooperare și un potențial semnificativ de dezvoltare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus