Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-06-07/legea-fondurilor-asigurarii-obligatorii-de-asisten-a-medicala-pe-anul-2018-a-fost-completata-54243.html
Data: Jun 7, 2018 (23:15)

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2018 a fost completată

Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2018. Veniturile și cheltuielile se vor majora cu 74 300 mii lei. Creșterea a fost asigurată din majorarea acumulărilor din contul primelor de asigurare în formă procentuală – 54 000 mii lei și în formă fixă – 12 631,6 mii lei, precum și din alte venituri – 14 000 mii lei.

În fondul de bază pentru achitarea serviciilor medicale curente vor fi direcționați 64 300 mii lei, iar 10 000 mii lei – către fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale. Pentru acțiuni de acoperire a cheltuielilor aferente organizării și desfășurării activităților de asigurare a accesului universal la diagnosticul de tuberculoză și de depistare activă a stărilor precanceroase la glanda mamară vor fi alocați 12 mln lei.

De sume a câte 5 mln lei vor beneficia asistența medicală urgentă prespitalicească pentru acoperirea cheltuielilor aferente echipelor de asistență medicală urgentă instituite suplimentar în scopul micșorării timpului de deplasare la solicitarea ambulanței în mediul rural, asistența medicală primară pentru realizarea măsurilor de profilaxie de către medicul de familie, precum și serviciile medicale de înaltă performanță pentru acoperirea cheltuielilor pentru realizarea Programului de inițiere a tratamentului hepatitelor virale B, C, D și cirozelor hepatice la copii.

Veniturile și cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală au fost actualizate conform prognozei preliminare a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2019 – 2021.

Proiectul a fost votat în I lectură, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.