Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-06-07/japonia-dispusa-sa-ofere-suport-sectorului-imm-din-republica-moldova-54246.html
Data: Jun 7, 2018 (23:23)

Japonia, dispusă să ofere suport sectorului IMM din Republica Moldova

Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională va consolida suportul oferit antreprenorilor din Republica Moldova. Acest lucru a fost discutat în cadrul unei întrevederi a reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii cu  Yoko Takebayashi, șef-adjunct al Departamentului Europa și Orientul Mijlociu al Agenției Japoneze pentru Cooperare internațională (JICA). La discuții au participat și reprezentanții Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

În cadrul întrevederii, secretarul general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin, a apreciat colaborarea de lungă durată dintre Republica Moldova și Japonia și a mulțumit părții nipone pentru suportul oferi țării noastre. „Există mai multe domenii de colaborare ce prezintă interes pentru Ministerul Economiei și Infrastructurii, care pot fi valorificate. Una dintre aceste priorități vizează consolidarea capacităților de export ale sectorului IMM. În acest sens, Guvernul întreprinde acțiunile necesare pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru agenții economici, astfel încât produsele și serviciile moldovenești să fie competitive pe piețele externe”, a menționat  Iulia Costin.

Părțile au apreciat pozitiv rezultatele a două proiecte majore pentru dezvoltarea serviciilor de consultanță, implementate de ODIMM, cu asistența tehnică din partea Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională. „ODIMM în parteneriat cu JICA, a lansat în Republica Moldova primul Centru de Consultanță și Asistență în Afaceri (CC&AA). Ne propunem să extindem serviciile de consultanță în regiuni prin intermediul celor 11 incubatoare de afaceri din țară”, a subliniat directorul general interimar al ODIMM, Petru Gurgurov.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, Yoko Takebayashi, a reiterat suportul  JICA de a identifica toate oportunitățile de cooperare tehnică și adaptare a cadrului legal în domeniul antreprenoriatului, oferind astfel posibilitatea sectorului de business din țara noastră să se dezvolte mai dinamic.

Totodată, părțile au stabilit prioritățile privind viitoarele domenii de colaborare în scopul îmbunătățirii mediului antreprenorial din Republica Moldova.

JICA a fost fondată în anul 1974 și este o instituție de implementare a asistenței tehnice, orientată spre dezvoltarea capacităților instituționale, fortificarea întreprinderilor și dezvoltarea resurselor umane pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să inițieze dezvoltarea durabilă economică și socială.