Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.06.2018

Deputații au evaluat nivelul de implementare a Programului național în domeniul concurenței și ajutorului de stat

Deputații au evaluat nivelul de implementare a Programului național în domeniul concurenței și ajutorului de stat

Implementarea Programului național în domeniul concurenței și ajutorului de stat în 2017 a fost audiată la ședința Comisiei economie, buget și finanțe.

Președinta Consiliului Concurenței, Viorica Cărare a anunțat că instituția a desfășurat mai multe acțiuni, pe parcursul anului trecut, în vederea implementării Programului. Cele mai importante vizează identificarea a 49 de întreprinderi de stat și 263 de întreprinderi municipale, care dispun de drepturi exclusive, având o cifră de afaceri de 9,22 mlrd. lei (6,83% din PIB). Totodată, Consiliul Concurenței a mai realizat sesiuni de informare pentru mediul de afaceri și autoritățile publice.

Potrivit raportoarei, până la sfârșitul anului 2018, urmează a fi implementat sistemul e-achiziții, care va asigura o transparenţă mai mare procesului de achiziţii publice. Noul sistem electronic de achiziţii publice va acoperi tot ciclul procedurii de achiziție publică – de la planificare până la executarea și efectuarea plăților aferente. În prezent, este la etapa de testare, la realizarea achizițiilor publice pentru contractele de valoare mică, sistemul MTender, creat cu suportul tehnic și financiar al BERD-ului.

La începutul anului 2018, numărul total de furnizori conectați la Sistemul informaţional automatizat „Registrul ajutoarelor de stat” a constituit 802, dintre care 38 autorități publice centrale (100% din totalul autorităților care au acordat ajutor de stat) și 764 autorități publice locale care furnizează ajutor de stat.

Obiectivul general al Programului național în domeniul concurenței și ajutorului de stat îl reprezintă dezvoltarea mediului concurențial loial prin deschiderea sectoarelor economice către concurență și monitorizarea eficientă a ajutorului de stat. Principalele obiective care urmează a fi realizate până în 2020 sunt deschiderea sectoarelor economice către concurență și reducerea reglementărilor pieței produselor de la 2,48 la 1,55, precum și instituirea unui mecanism performant în domeniul acordării și monitorizării ajutorului de stat, pentru reducerea ponderii ajutorului de stat în PIB până la 1%.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă a mulțumit  echipei Consiliului Concurenței pentru activitatea desfășurată, constatând necesitatea unei discuții suplimentare cu autoritățile centrale responsabile de domeniu.

Raportul privind implementarea Programului național în domeniul concurenței și ajutorului de stat în 2017 este public și poate fi consultat pe site-ul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus