Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-06-06/agen-ia-servicii-publice-audiata-de-comisia-securitate-na-ionala-aparare-i-ordine-publica-54219.html
Data: Jun 6, 2018 (23:49)

Agenția Servicii Publice, audiată de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică

Agenția Servicii Publice va efectua, până la sfârșitul anului curent, auditul de supraveghere a instituției, pentru a confirma nivelul înalt al Sistemului de management integrat al securității informaționale în conformitate cu standardele internaționale în domeniu. Anunțul a fost făcut de conducerea Agenției, în cadrul audierilor publice organizate de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.

Informațiile prezentate în cadrul audierilor s-au referit la asigurarea securității sistemelor informaționale și registrelor de stat, perfectarea și eliberarea actelor de identitate și evidență a populației, calificarea și documentarea conducătorilor auto și de înmatriculare a vehiculelor.

Potrivit Vicedirectorului Agenției, Vitalie Ciolac, au fost realizate mai multe acțiuni în vederea asigurării securității sistemelor informaționale și registrelor de stat, inclusiv utilizarea certificatelor digitale, protecția centralizată complexă antivirus a serverelor, implementarea Directoriului național al cheilor publice pe țară.

Raportorul a anunțat că pașapoartele cetățenilor Republicii Moldova, puse în circulație din 2014, corespund standardelor internaționale de asigurare a securității informaționale. Informația stocată în chipul electronic este protejată de un nou mecanism de securitate, mandatat de Uniunea Europeană. Buletinul de identitate electronic, eliberat începând din 2014, este integrat cu soluțiile e-guvernare și permite întocmirea actelor juridice în format electronic, accesarea informației din sistemele și resursele informaționale, procesarea serviciilor electronice publice și private, efectuarea tranzacțiilor financiare, precum și utilizarea acestuia pe viitor la realizarea votului electronic în țara noastră.

Potrivit datelor din Registrul de stat al populației, pe data de 1 mai 2018, în circulație erau 3 028 551 de pașapoarte valabile ale cetățenilor Republicii Moldova, dintre care 2 203 957 de pașapoarte biometrice și 824 594 de pașapoarte non-biometrice.

Vitalie Ciolac a mai precizat că politica de asigurare a cetăţenilor Republicii Moldova cu acte de identitate din sistemul naţional de paşapoarte şi de actualizare a informaţiei în Registrul de stat al populaţiei este realizată prin intermediul subdiviziunilor structurale ale Agenției, inclusiv a 46 de servicii de eliberare a actelor de identitate, care sunt dotate cu tehnică şi utilaj modern şi în care activează personal calificat.

Raportorul s-a referit și la acțiunile realizate în vederea perfecționării sistemului de înmatriculare a vehiculelor și a măsurilor de transparență în procesul de examinare și documentare cu permis de conducere.

Deputații au apreciat acțiunile realizate, solicitând informații suplimentare pentru mai multe aspecte discutate și îndemnând la conjugarea eforturilor pentru perfecționarea legislației în domeniu.

Audierile sunt parte a procedurii de control parlamentar asupra implementării legislației, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.