Trimite e-mail | Printeaza
Social
05.06.2018

Preluarea amprentelor digitale și palmare va fi obligatorie pentru conducătorii auto

Preluarea amprentelor digitale și palmare va fi obligatorie pentru conducătorii auto

Amprentele digitale și palmare ale conducătorilor auto din Republica Moldova vor fi preluate printr-o metodă modernă și rapidă, cu utilizarea live-scanerelor. Guvernul a aprobat, în acest sens, modificări la Regulamentul privind obținerea, evidența și utilizarea informației dactiloscopice.

Colectarea informației dactiloscopice de la conducătorii auto va fi realizată de  angajații Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul centrelor multifuncționale ale Agenției Servicii Publice. În acest scop, centrele vor fi dotate cu aparate digitale pentru prelevarea amprentelor (live-scanere). După preluarea amprentelor, fişierele vor fi introduse în sistemul automatizat pentru identificarea datelor dactiloscopice – AFIS.

Noul sistem de evidență, creat după modelul statelor europene, va simplifica esențial procedura de înregistrare dactiloscopică. Totodată, stocarea datelor dactiloscopice va ajuta la stabilirea identității persoanelor decedate în accidentele rutiere, precum și la identificarea făptuitorilor infracțiunilor nedescoperite.

În Republica Moldova sunt înregistrați peste un milion de conducători auto. Încă din anul 2002, după aprobarea Legii cu privire la înregistrarea dactiloscopică de stat, preluarea amprentelor șoferilor a devenit obligatorie. Până acum procedura respectivă nu s-a efectuat din lipsa mecanismului necesar.

În prezent, pentru prelevarea amprentelor se foloseşte o metodă învechită, pe suport de hârtie. Pe parcursul ultimilor 16 ani, în baza de date a MAI au fost acumulate peste 400 de mii de fișe dactiloscopice, aceasta fiind unica și cea mai mare bază de date cu amprente digitale din țara noastră, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus