Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-06-05/conducatorii-auto-care-nu-cedeaza-trecerea-pietonilor-shi-biciclishtilor-vor-plati-amenzi-mai-mari-54181.html
Data: Jun 5, 2018 (23:30)

Conducătorii auto care nu cedează trecerea pietonilor şi bicicliştilor vor plăti amenzi mai mari

La prima abatere șoferii vor achita între 600 și 1200 de lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare. În prezent, pentru această încălcare este prevăzută o amendă de până la 300 de lei, cu aplicarea a 2 puncte de penalizare. Pentru abaterea repetată în decursul unui an calendaristic, amenda ar putea ajunge până la 3000 de lei, cu aplicarea a 6 puncte de penalizare.

Guvernul a avizat pozitiv modificările legislative pentru sporirea responsabilității conducătorilor auto, prevenirea accidentelor rutiere și excluderea activităților ce distrag atenţia în trafic.

Totodată, șoferii nu vor avea dreptul să utilizeze telefoanele mobile în timp ce conduc. Aceștia nu vor putea folosi, de asemenea, dispozitive similare pentru convorbiri telefonice, nu vor putea naviga pe platforme web, utiliza camera foto sau video, citi sau scrie texte. Se estimează că șoferii care trimit sau primesc mesaje sunt distrași de la trafic în medie între 4 şi 6 secunde. Pentru a spori gradul de securitate în trafic, prevederile vor fi aplicate inclusiv conducătorilor de vehicule cu tracțiune animală și bicicliștilor.

Pentru aceste încălcări va fi aplicată o amenda de până la 600 de lei și 3 puncte de penalizare. Amenda nu va fi aplicată dacă apelul telefonic a fost efectuat prin dispozitivul tip „mâini libere” sau în cazul apelurilor la servicii de urgență. Totodată, va fi permisă utilizarea dispozitivelor de navigaţie GPS.

Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare, anul trecut au avut loc 2640 de accidente rutiere, dintre care 358 au fost cauzate de neacordarea priorității pietonilor, iar 106 s-au produs din cauza conducerii imprudente, provocate inclusiv de utilizarea telefoanelor mobile, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.