Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-06-05/cecilia-malmstr-m-ue-examineaza-majorarea-cotelor-la-export-pentru-agen-ii-economici-din-republica-m-54167.html
Data: Jun 5, 2018 (00:14)

Cecilia Malmström:”UE examinează majorarea cotelor la export pentru agenții economici din Republica Moldova”

Uniunea Europeană examinează majorarea cotelor la export pentru agenții economici din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, în cadrul unei întrevederi de lucru la Geneva cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Comisarul european, Cecilia Malmström, a subliniat imperativitatea alinierii amendamentelor legislației naționale în domeniul comerțului la cerințele și principiile sistemului mondial de comerț, stipulate în cadrul acordurilor internaționale ale Organizației Mondiale a Comerțului, consolidând dezvoltarea liberalizării comerțului și transpunerii în practică a celor mai performante politici în asigurarea securității alimentare.

Oficialul european a invitat Republica Moldova să participe în luna septembrie, la Bruxelles, împreuna cu Georgia și Ucraina, la reuniunea de evaluare a prevederilor Acordurilor de Liber Schimb, semnate de către UE cu statele din cadrul Parteneriatului Estic.

„Diversificarea exportului, liberalizarea comerțului  și consolidarea economiei Republicii Moldova va crea premizele necesare dezvoltării climatului investițional al țării noastre, ceea ce va accelera dialogul politic și va asimila alinierea la standardele și valorile Uniunii Europene”, a menționat Ministrul Tudor Ulianovschi.

Abordând acţiunile întreprinse de ţara noastră în vederea implementării prevederilor Acordului de Asociere, cu referire la Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, Ministrul Ulianovschi a pledat pentru majorarea cotelor la exporturile pe piaţa Uniunii Europene a anumitor produse agricole, precum merele, strugurii și diverse produse de origine animalieră.

Potrivit MAEIE, interlocutorii au abordat problematica reformelor în sistemul sanitar și fito-sanitar, eliberarea certificatelor SPS pentru agenții economici ai țării noastre care intenționează să extindă operațiunile de export către statele Uniunii Europene, precum și prevederile cadrului  normativ al reglementării comerțului la nivel național.

Ministrul Ulianovschi a prezentat Comisarului european pentru comerț, elementele revitalizării activității UNCTAD (Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare), precum și rezultatele întrevederilor avute cu înalții oficiali ONU de la New York în contextul sporirii vizibilității acestei organizații internaționale ONU în dezvoltarea politicilor comerciale globale.