Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.05.2018

Situația în sectorul vitivinicol, audiată de Comisia agricultură și industrie alimentară

Situația în sectorul vitivinicol, audiată de Comisia agricultură și industrie alimentară

Situația în sectorul vitivinicol a fost audiată în cadrul ședinței Comisiei agricultură și industrie alimentară. Procedura face parte din controlul parlamentar asupra realizării legislației.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca a raportat despre politicile statului în sectorul vitivinicol, inclusiv cele de subvenționare a sectorului, acțiunile întreprinse de autorități și producători, precum și propunerile de perfecţionare a legislaţiei în acest domeniu.

Potrivit oficialului, printre acțiunile curente se numără înființarea plantațiilor-mamă la Institutul științifico-practic de horticultură și tehnologii alimentare, care va crea baza de materie primă, de material săditor – butași, produși în Republica Moldova. Inițiativa, realizată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului și partenerii de dezvoltare, se află la etapă finală.

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a menționat că, în anul 2017, 45 la sută din vinurile produse în Republica Moldova au fost exportate în țările europene, 20% - în țările Comunității Statelor Independente și 17 la sută – în China. Potrivit raportorului, volumul total realizat a constituit 14 milioane de decalitri, iar în volum și în valoare a generat peste 125 milioane de dolari SUA. Totodată, el a precizat că stocurile de vinuri în vinării este în descreștere în ultimii cinci ani, iar 65 la sută din cheltuielile instituției sunt cele pentru promovarea exportului de produse vitivinicole.

În anul 2017, au fost promovate vinurile în 15 țări prin intermediul a peste 100 de campanii de promovare, iar cheltuielile în acest scop au constituit 27 396,8 mii lei şi au fost executate la nivel de 76%. Pentru suportul și dezvoltarea sectorului vitivinicol au fost realizate programe investiţionale, de asistenţă tehnică și transfer de tehnologii.

Deputații s-au interesat de procedurile de control, de calitatea produselor și problemele existente în domeniu.

Oficiul Național al Viei și Vinului este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă, creat în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în sectorul vitivinicol. Printre obiectivele de bază ale instituției se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Wine of Moldova. A legend alive”, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus