Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.05.2018

Procedura de verificare și taxare a operatorilor de transport rutier străini pe teritoriul Republicii Moldova va fi simplificată

Procedura de verificare și taxare a operatorilor de transport rutier străini pe teritoriul Republicii Moldova va fi simplificată

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv modificările și completările propuse la Codul transporturilor rutiere, Codul fiscal, Codul contravențional și la Legea drumurilor, pentru elucidarea lacunelor identificate și îmbunătățirea cadrului legislativ.

Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii, a menționat că proiectul de lege vine cu unele clarificări privind atribuțiile de control în domeniul transporturilor, a autorizării de intrare sau părăsire a teritoriului Republicii Moldova. De asemenea, documentul stabilește mecanismul de taxare a autovehiculelor neînmatriculate în Republica Moldova, bazat pe practica țărilor europene, care oferă posibilitatea operatorilor de transport rutier străini să achite taxele pentru utilizarea infrastructurii în funcție de categoria vehiculului rutier și termenul de ședere al acestuia. În prezent, transportatorii de pasageri și mărfuri achită o taxă pentru fiecare intrare sau tranzitare a teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, se propune modificarea competențelor instituțiilor cu funcții de control. Astfel, Agenția Națională Transport Auto va realiza controlul asupra respectării reglementărilor naționale şi internaționale în domeniul transporturilor rutiere de către operatorii de transport rutier pe teritoriul Republicii Moldova. Serviciul Vamal va controla prezența la bordul unităților de transport a autorizațiilor de transport rutier de mărfuri, precum și achitarea de către unitățile de transport marfă a taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta) la punctele de trecere a frontierei de stat, în cazul operatorilor de transport străini. Poliția de Frontieră va verifica, la punctele de trecere a frontierei de stat, prezența la bordul unităților de transport a autorizațiilor de transport rutier de persoane prin servicii regulate sau ocazionale, dacă acordurile bilaterale și multilaterale prevăd obligativitatea acestora, precum și achitarea de către unitățile de transport persoane a taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus