Trimite e-mail | Printeaza
Social
17.05.2018

La Roma a fost parafat proiectul Acordului în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Italia

 În rezultatul negocierilor moldo-italiene, la Roma, a fost parafat proiectul Acordului între Republica Moldova și Italia privind asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor ambelor țări.
 
Proiectul Acordului prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de urmaş, pensiilor de dezabilitate cauzată de boli obișnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de dezabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale. Pensia va putea fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care aceasta își are domiciliu sau reședința.

Cererea de stabilire a prestației sau de export a prestației, conform legislației Republicii Moldova, care este prezentată instituției italiene, se consideră ca și cum ar fi prezentată instituției competente moldovenești (Casa Națională de Asigurări Sociale).

Prevederile tratatului se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele parte la acord. Acordul motivează persoanele să activeze în sectorul formal și să nu accepte ”munca la negru”.

Ambasadorul Stela Stîngaci a ținut să mulțumească părții italiene pentru deschidere, subliniind importanța Acordului pentru asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor ambelor țări. 

POtrivit MAEIE, din componența delegației Republicii Moldova la negocieri au făcut parte experți din cadrul ministerelor Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale și Ambasadei Republicii Moldova în Italia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus