Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-05-17/corina-cretzu-pa-ii-de-reforma-pe-care-republica-moldova-ia-facut-p-na-acum-sunt-recunoscu-i-la-brux-53995.html
Data: May 17, 2018 (23:00)

Corina Creţu: Pașii de reformă pe care Republica Moldova i-a făcut până acum sunt recunoscuți la Bruxelles

Proiectele și inițiativele pentru dezvoltarea regiunilor țării și evoluția relațiilor Republica Moldova-Uniunea Europeană au fost discutate astăzi de prim-ministrul Pavel Filip și Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţu. Oficialul întreprinde o vizită la Chișinău în perioada 17-19 mai, la invitația premierului.

Prim-ministrul Pavel Filip a menționat caracterul sincer și constructiv al discuției cu Comisarul Corina Crețu și i-a mulțumit pentru că a acceptat invitația de a efectua o vizită în Republica Moldova. „Suntem mereu deschiși să primim în ospeție prieteni. Fiecare întrevedere, inclusiv această vizită a doamnei Comisar, ne vorbește despre faptul că relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană devin tot mai complexe”, a spus Pavel Filip.

Referitor la inițiativele regionale, oficialii au vorbit despre programele de aprovizionare cu apă şi canalizare, de eficienţă energetică a clădirilor publice, de reabilitare a drumurilor regionale şi locale, de gestionare a deşeurilor solide. În mod special, au fost relevate rezultatele proiectului „Construcția infrastructurii de Aprovizionare cu Apă și Canalizare” și ale celui privind eficiența energetică. „În urma implementării acestora, peste 200 de mii de cetățeni din 22 localități vor beneficia de apeducte nou construite sau reabilitate. De asemenea, zeci de clădiri publice vor beneficia de proiecte de eficiență energetică. Acestea sunt beneficii foarte clare ale cooperării cu UE, beneficii care sunt resimțite nemijlocit de către cetățeni”, a precizat prim-ministrul.

De asemenea, șeful Executivului a specificat că, în ultimii ani, crește interesul pentru realizarea proiectelor cu orientare economică în regiuni. În acest sens, este binevenită preluarea celor mai bune practici ale ţărilor UE și aplicarea noilor tehnologii.

Comisarul European pentru Politica Regională a subliniat că Uniunea Europeană va rămâne un partener fidel pentru dezvoltarea țării noastre, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea regională. „O politică regională puternică poate contribui la crearea acelorași condiţii şi oportunități, inclusiv în ceea ce privește locurile de muncă, pentru toţi cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul unde trăiesc aceștia”, a declarat Corina Crețu, în contextul decalajului de dezvoltare între capitală și celelalte regiuni ale țării.


Părțile au vorbit și despre participarea țării noastre în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării, alături de alte 13 state. Pe parcursul ultimilor ani, țara noastră și-a consolidat contribuția în implementarea documentului, îndeosebi pe segmentul investiției în oameni și capacități. Astfel, au fost obținute rezultate bune în domeniul ajustării educației vocaționale la cerințele pieței și mediului de afaceri și identificate noi oportunități de mobilitate academică.

„Republica Moldova este unul dintre coordonatorii axei prioritare din cadrul Strategiei Dunării privind persoanele și competențele, având în vedere cât de importantă este creşterea gradului de ocupare a forței de muncă mai ales pentru regiuni”, a spus Corina Crețu.

În această ordine de idei, Pavel Filip a menționat necesitatea consolidării instrumentelor financiare disponibile în cadrul Strategiei, precum și identificarea unor noi posibilități de finanţare pentru statele asociate UE.


Alte oportunități de realizare a proiectelor regionale sunt disponibile în cadrul Programului de cooperare transnaţională pentru regiunea Dunării 2014-2020. Totodată, în acest an UE intenționează să sprijine proiecte privind dezvoltarea regională în zonele Cahul și Ungheni, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

„Pașii de reformă pe care Republica Moldova i-a făcut până acum sunt recunoscuți la Bruxelles. Este important ca Republica Moldova să se concentreze în continuare asupra implementării robuste a reformelor în sectoare cheie, cum ar fi dezvoltarea economică, mediul de afaceri, energetica și justiția”, a declarat Corina Crețu.

Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat angajamentul ferm al Guvernului pentru realizarea reformelor care să facă cursul european al Republicii Moldova ireversibil. „Noi nu avem planul A și planul B, există doar unul singur – Uniunea Europeană. Integrarea în UE este obiectivul nostru de bază. În contextul deciziei unui stat membru de a pleca din Uniunea Europeană - noțiunea este de brexit - noi suntem gata să oferim moldin-ul și să fim al 28-lea stat în Uniunea Europeană”, a conchis premierul.