Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.05.2018

Raportul de activitate al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar pe anul 2017, audiat de deputați

Raportul de activitate al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar pe anul 2017, audiat de deputați

În urma retragerii licenței de activitate a celor 4 bănci - ”Investprivatbank”, ”Universalbank”, ”Banca Socială” și ”Banca de Economii”, au fost plătite depozitele garantate în sumă de 50,2 mln lei. Datele figurează în Raportul de activitate al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar pentru anul 2017, audiat, astăzi, la ședința Comisiei economie, buget și finanțe. 

Potrivit raportului prezentat, pe parcursul anului 2017, sistemul bancar a înregistrat tendințe pozitive de dezvoltare, ceea ce a contribuit la sporirea resurselor financiare ale Fondului. Astfel, mijloacele financiare destinate garantării depozitelor persoanelor fizice s-au majorat, pe parcursul anului trecut, cu 20,5%. Suma totală a depozitelor garantate în sistemul bancar a crescut de la 2,783.4 mln lei în 2016 la 3,074.6 mln lei în 2017.

De asemenea, numărul total al deponenților în sistemul bancar a înregistrat o creștere de 4,4%, majorându-se și numărul deponenților depozitele cărora sunt garantate cu 5,3%. 

”În 2017, activitatea Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar a fost orientată spre consolidarea pozițiilor sale financiare, informarea publicului despre funcționarea sistemului de garantare a depozitelor, plata depozitelor persoanelor fizice devenite indisponibile, precum și perfecționarea bazei normativ-juridice, având drept scop funcționarea eficientă a sistemului public de garantare a depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar”, a menționat Veronica Jurminschi, Președinta Consiliului de Administrație a Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Potrivit raportorului, în scopul asigurării funcționării eficiente și dezvoltării continui a sistemului public de garantare a depozitelor în sistemul bancar, a fost elaborat Planul strategic de dezvoltare pentru anii 2017-2021. La elaborarea documentului s-a ținut cont de recomandările echipei de experți ai FMI.

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar a fost constituit în 2004 pentru a garanta depozitele persoanelor fizice din băncile licențiate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele persoanelor fizice în sistemul bancar au crescut din momentul creării Fondului de peste 10 ori, ajungând să constituie 39,623.1 mln lei în 2017. Începând din 2018, potrivit modificărilor legislative aprobate de Parlament, plafonul de garantare constituie 20 000 de lei.

Raportul de activitate al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar este public și poate fi consultat pe site-ul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus