Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-05-16/raportul-de-activitate-al-centrului-serviciului-civil-audiat-la-comisia-securitate-na-ionala-aparare-53960.html
Data: May 16, 2018 (22:42)

Raportul de activitate al Centrului Serviciului Civil, audiat la Comisia securitate națională, apărare și ordine publică

Raportul Centrului Serviciului Civil privind activitatea desfășurată în anul 2017 a fost audiat, în ședința de astăzi, a Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Artur Vîsotin, șeful instituției a menționat că serviciul civil este un serviciu de stat, social util şi benevol, reprezentând o alternativă pentru cetăţenii Republicii Moldova care, din convingeri religioase, pacifiste, etice, morale, umanitare şi alte motive, nu pot îndeplini serviciul militar în termen. Potrivit oficialului, acesta constă în îndeplinirea de către cetăţeni a datoriei civice faţă de patrie prin muncă.

Începând cu anul 1991 şi până în prezent serviciul civil (de alternativă) a fost executat de 54 708 cetăţeni. Legea cu privire la serviciul civil (de alternativă) prevede că executanţii au dreptul la remunerare în proporţie de 75% din venitul net pentru munca prestată, iar 25% din salariul executantului serviciului civil se virează lunar în bugetul de stat.

Serviciul civil se îndeplineşte în instituţii publice sau societăţi comerciale, care desfăşoară activităţi pe teritoriul național, în domenii de asistenţă socială şi medicală, construcţii industriale, edilitare, de drumuri şi căi ferate, de protecţie a mediului înconjurător, în asociaţii agricole, în întreprinderi de prelucrare a producţiei agricole, în gospodăria comunală, în formaţiunile speciale ale serviciului civil (de căutare salvare, de pompieri, de construcţie etc.). Durata serviciului civil este de 12 luni, iar pentru persoanele cu studii superioare - 6 luni.

”În perioada anului 2017, Centrul Serviciului Civil a încheiat 536 de contracte cu angajatorii privind îndeplinirea de către executanţi a serviciului civil. Totodată, numărul cetăţenilor care solicită înlocuirea serviciului militar în termen prin serviciul civil este în descreştere”, a precizat Artur Vîsotin.

Autoritatea centrală a serviciului civil este Centrul Serviciului Civil, care se subordonează Guvernului. În realizarea activităţilor sale Centrul Serviciului Civil dispune de un efectiv de personal de 9 unităţi, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.