Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-05-16/drumurile-din-toate-localita-ile-arii-vor-fi-reparate-in-anul-curent-53967.html
Data: May 16, 2018 (23:33)

Drumurile din toate localitățile țării vor fi reparate în anul curent

Informația a fost prezentată astăzi, în cadrul audierilor organizate de Comisia administrație publică în contextul reorganizării Fondului rutier pentru anul 2018.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, activitățile programate vor permite îmbunătățirea calității infrastructurii drumurilor în toate cele 1 242 de localități, inclusiv 338 de localități, cu aportul Fondului rutier și 904 localități din contul surselor suplimentare alocate din bugetul Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Pentru întreţinerea şi reparaţia a 5 900 km de drumuri publice naționale sunt alocate 822,85mil. lei, atât pentru îmbunătățirea siguranței circulației rutiere, întreţinerea periodică a drumurilor din intravilanul localităților, cât și pentru întreținerea pe timp de iarnă.

”Pentru anul 2018 este preconizată continuarea lucrărilor de îmbunătățire a condițiilor de circulație pe drumurile publice prin realizarea tratamentului bituminos, aplicarea stratului de egalizare din beton asfaltic, întreținerea periodică a îmbrăcămintei bituminoase și reparația podurilor”, a precizat oficialul.

Pentru drumurile locale, administrate de autoritățile publice locale de nivelul II, din mijloacele colectate în Fondul rutier sunt preconizate circa 357 mil. lei, care vor fi alocați Consiliilor raionale, conform lungimii de kilometri administrați pentru întreținerea și reparația drumurilor.

Pentru drumurile comunale și străzi, administrate de primării, din bugetul de stat (din 50% a taxei pentru folosirea drumurilor) vor fi alocați circa 385 mil. lei, distribuiți proporțional numărului populației prezente în fiecare localitate.

În total pentru reparația periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor pe anul 2018, în cadrul programelor implementate de Ministerul Economiei și Infrastructurii vor fi alocate circa 1 600 mil. lei pentru îmbunătățirea a circa 1 300 de kilometri de drumuri.

Audierile sunt parte a controlului parlamentar asupra implementării legislației, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.