Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
10.05.2018

Republica Moldova va putea preveni și gestiona mai ușor inundațiile

Republica Moldova va putea preveni și gestiona mai ușor inundațiile

Guvernul a aprobat astăzi Concepția reformei sistemului național de gestionare, prevenire și reducere a consecințelor inundațiilor, care aliniază legislația națională la directivele UE. Documentul conţine o radiografie a situației în domeniu și stabileşte o serie de măsuri pentru protecția populației și a localităților de efectele negative ale inundațiilor.

Printre acţiunile incluse în plan se regăsesc: elaborarea hărţilor de risc la inundaţii, a planurilor de gestionare a riscului de inundaţii în bazinele Nistru și Prut, crearea sistemului național de monitorizare și prognoze hidrologice, precum și implementarea sistemelor automatizate de avertizare în cazul ruperii digurilor nodurilor hidrotehnice Costeşti-Stînca, Dubăsari şi a barajului lacului de acumulare Vatra.

Totodată, vor fi reabilitate digurile de protecție pe râurile Nistru și Prut, precum și pe râurile mai mici. În Republica Moldova există aproximativ 60 de rețele de diguri de protecție cu o lungime totală de peste 1000 de km, care protejează peste 95 mii de ha de teren şi 93 de localități. Vor fi reparate şi barajele lacurilor de acumulare pe râurile Nistru și Prut.

Alte măsuri se referă la elaborarea unei Strategii naționale de management al riscului de inundații pe termen mediu și lung și ajustarea regulilor de exploatare a nodurilor hidrotehnice pe râurile Nistru şi Prut. De asemenea, pentru acoperirea unor posibile prejudicii, vor fi promovate asigurările obligatorii a clădirilor, terenurilor agricole şi a căilor de comunicații amplasate în zonele cu risc.

Gradul de expunere a țării noastre la inundații este de 40%, iar în unele regiuni de până la 80%. În zonele cu pericol de inundaţie sunt amplasate 659 de localităţi, cu o populaţie de peste 100 de mii de locuitori. Ultimele inundaţii cu efecte negative semnificative s-au produs în anii 2008 şi 2010, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus