Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-05-08/modificarea-constitu-iei-examinata-la-comisia-protec-ie-sociala-sanatate-i-familie-53887.html
Data: May 8, 2018 (22:14)

Modificarea Constituției, examinată la Comisia protecție socială, sănătate și familie

Constituția Republicii Moldova ar putea fi modificată în scopul asigurării şi promovării condiţiilor de egalitate în exercitarea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale a persoanelor cu dizabilităţi. Comisia protecție socială, sănătate și familie a examinat și avizat, în ședința de astăzi, un proiect de modificare a Legii Supreme.
 
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și se referă la modificarea noțiunii ”handicapat” din articolele 50 şi 51 din Constituţia Republicii Moldova cu termenul ”dizabilitate”.
 
Potrivit autorilor, odată cu ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Republica Moldova şi-a asumat angajamentul de implementare a prevederilor acesteia prin prisma ajustării legislaţiei naţionale la cerinţele convenţiei, care interzice discriminarea pe criterii de dizabilitate. De asemenea, recomandări în acest sens sunt incluse și în Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor şi libertăţilor omului în Republica Moldova.
 
Proiectul urmează a fi dezbătut și votat în ședință plenară. Potrivit procedurilor legislative, proiectele de legi constituţionale se dezbat în cel puţin două lecturi  și se adoptă de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.