Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-05-03/termenul-de-inregistrare-a-organiza-iilor-necomerciale-ar-putea-fi-redus-de-la-30-la-15-zile-53827.html
Data: May 3, 2018 (23:43)

Termenul de înregistrare a organizațiilor necomerciale ar putea fi redus de la 30 la 15 zile

Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege cu privire la organizațiile necomerciale, în prima lectură. Speakerul Andrian Candu a menționat că noua lege va reglementa cadrul juridic al organizațiilor necomerciale prin simplificarea procedurilor în activitatea acestora și racordarea la cele mai bune practici internaționale privind libertatea de asociere.

Potrivit Președintelui Parlamentului, pentru prima dată, în legislația națională apar noțiuni precum înființarea organizațiilor necomerciale de către partidele politice și forma de organizare juridică a organizațiilor necomerciale.

”Astăzi,  prin aprobarea în prima lectură, a fost realizat primul pas, iar până la sfârșitul sesiunii curente ne dorim aprobarea în lectură finală”, a declarat Președintele Parlamentului.

Potrivit proiectului, organizaţia necomercială este înregistrată de către Agenţia Servicii Publice și dobândește personalitate juridică din momentul înregistrării. Pentru înregistrarea organizaţiei necomerciale, a modificărilor şi completărilor la statutul acesteia, nu se percepe taxă. Organul înregistrării de stat, în termen de 15 zile de la primirea documentelor, adoptă decizia de înregistrare sau de refuz în înregistrarea organizaţiei necomerciale.

Totodată, noile reglementări stabilesc principiile de constituire şi încetare a organizaţiilor necomerciale, de desfăşurare a activităţii, precum şi procedura de obţinere a statutului de utilitate publică. În același timp, sunt eliminate restricțiile teritoriale de activitate și cele pentru anumite categorii de persoane de a constitui și participa în calitate de fondatori, membri sau conducători în cadrul organizațiilor necomerciale.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.