Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.05.2018

Contractele de credit vor conține clauze ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator

Contractele de credit vor conține clauze ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator

Inițiativa de completare și modificare a unor acte legislative prin care beneficiarii de împrumuturi, acordate de organizaţiile din sectorul nebancar, vor fi protejați suplimentar aparține Președintelui Parlamentului Andrian Candu și a fost votată, în prima lectură, în ședința plenară de astăzi.

”Mai multe persoane au devenit victime ale anunțurilor netransparente sau chiar minciunoase legate de dobânda la credite, de obicei la creditele de consum. Cetățenii vedeau o dobândă afișată de 6-7%, dar, după ce încheiau contractul și începeau să consume creditul, își dădeau seama că plătesc o dobândă de 15-18%. Era vorba de o serie de comisioane, contracte, de anumite plăți și riscuri care apăreau”, a precizat Andrian Candu.

Proiectul propune modificări la Legea privind contractele de credit pentru consumatori, care au drept scop evidenţierea în contractele de credit încheiate a clauzelor ce ţin de dobânda anuală efectivă şi valoarea totală plătibilă de consumator. Autorul consideră că scoaterea în evidenţă a acestor clauze contractuale va avea ca efect analiza mai minuţioasă de către consumator şi, respectiv, stabilirea cu exactitate a costurilor totale, care vor fi suportate în urma contractării creditului.

Totodată, prin modificările propuse va fi instituit dreptul organului de control de a efectua controale inopinate ale aspectelor ce ţin de încălcarea prevederilor Legii privind contractele de credit pentru consumatori în domeniul de creditare nebancară.

Concomitent, se propune înăsprirea sancţiunilor prin majorarea amenzilor, aplicate în cazul încălcării cerinţelor legislaţiei privind contractele de credit pentru consumatori. Amenda maximă ar putea ajunge până la 25 mii de lei, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus