Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-05-02/ratificarea-acordului-cu-turcia-privind-protejarea-reciproca-a-investitziilor-examinat-la-comisia-po-53813.html
Data: May 2, 2018 (23:04)

Ratificarea Acordului cu Turcia privind protejarea reciprocă a investiţiilor, examinat la Comisia politică externă și integrare europeană

Comisia politică externă și integrare europeană a examinat, în ședința de astăzi, și va propune plenului Parlamentului ratificarea Acordului între Guvernele Republicii Moldova şi Republicii Turcia privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la 16 decembrie 2016, la Istanbul.

Potrivit proiectului, scopul documentului este promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, precum și stabilirea principiilor juridice de bază menite să fortifice relaţiile de prietenie între cele două state. Totodată, urmare a semnării Acordului de Liber Schimb între cele două ţări la 11 septembrie 2014, ambele părţi au convenit asupra reînnoirii Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat în anul 1994, cu menţiunea că acesta trebuie să corespundă cerinţelor actuale.

Astfel, la data intrării în vigoare a noului Acord, acesta va înlocui Acordul între Republica Moldova şi Republica Turcia privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la Ankara la 14 februarie 1994.

Proiectul conține 14 articole și este completat cu prevederi care reglementează condiţiile de promovare şi protejare reciprocă a investiţiilor, modul prin care se vor reglementa disputele şi termenii de intrare în vigoare, modificare şi denunţare a instrumentului juridic internaţional etc. Acesta este pentru o perioadă de zece ani și va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări cu privire la îndeplinirea tuturor procedurilor interne necesare. Documentul urmează a fi dezbătut și votat în plenul Parlamentului.

Tot astăzi, deputații au avizat inițierea negocierilor pe marginea proiectului Memorandumului de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind liceul teoretic moldo-turc ”S. Demirel” din Congaz. Scopul documentului este stabilirea unui cadru de colaborare dintre părți în vederea modernizării și eficientizării procesului educațional în cadrul instituției, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.