Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-05-02/raportul-procuraturii-generale-examinat-in-parlament-53817.html
Data: May 2, 2018 (23:20)

Raportul Procuraturii Generale, examinat în Parlament

Raportul Procuraturii Generale pe anul 2017 a fost examinat în cadrul unei ședințe comune a Comisiei juridice, numiri și imunități și Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Potrivit autorilor raportului, anul 2017 a constituit o perioadă de implementare a mai multor schimbări în cadrul Procuraturii Generale. Este vorba despre revizuirea metodelor de management, aplicarea procedurilor noi pentru selecția și cariera procurorilor, implementarea principiului specializării procurorilor, precum și a sistemului informațional automatizat integrat al organelor de drept ”Urmărire penală: E-Dosar”.

Tot în 2017, au fost formate și au început activitatea Colegiile din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor. De asemenea, în contextul dezvoltării capacităților procuraturilor specializate, a fost implementat mecanismul de detașare în aceste instituții a ofițerilor de urmărire penală și de investigații.

Potrivit raportului Procuraturii Generale, în 2017, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 35 581 de infracțiuni, nivelul criminalității înregistrând o scădere în proporție de 15%. O tendință nouă pentru situația criminogenă din țară a fost participarea cetățenilor Republicii Moldova în calitate de mercenari la conflictele militare regionale, acest lucru reprezentând o provocare pentru securitatea națională și regională.

Raportul relevă că procurorii, în 2017, au condus urmărirea penală în 54 093 de cauze, cercetările fiind încheiate pe 24 535 de cauze, iar în instanță fiind expediate 14 338 de cauze penale. Printre provocările cu care s-a confruntat instituția pe parcursul anului se numără deficitul de cadre, pregătirea insuficientă a ofițerilor de urmărire penală, cauze penale lăsate în nelucrare, precum și adoptarea unor soluții declarate ulterior ilegale.

Pentru anul curent, Procuratura Generală își propune să intensifice colaborarea cu organele de drept naționale și internaționale în vederea investigării, contracarării și destructurării grupurilor criminale specializate în diferite domenii, asigurarea justiției prietenoase copilului, aplicarea consecventă a prevederilor legale referitoare la investigațiile financiare, identificarea unor soluții noi și viabile pentru reducerea fenomenului tergiversării judecării cauzelor penale.

Deputații au adresat mai multe întrebări conducerii Procuraturii Generale și au formulat o serie de recomandări pentru îmbunătățirea activității instituției.

Comisia juridică, numiri și imunități și Comisia securitate națională, apărare și ordine publică au luat act de raportul de activitate al Procuraturii Generale, Biroul permanent urmând să decidă dacă acesta va fi prezentat în plenul Parlamentului.

Raportul Procuraturii Generale pentru anul 2017 este public și poate fi consultat pe site-ul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.