Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-05-02/raportul-de-performan-a-al-agen-iei-na-ionale-pentru-solu-ionarea-contesta-iilor-audiat-la-comisia-e-53816.html
Data: May 2, 2018 (23:17)

Raportul de performanță al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, audiat la Comisia economie, buget și finanțe

Primul Raport de performanță al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor pentru anul 2017 a fost audiat în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei economie, buget și finanțe.

Directorul general al instituției, Viorel Moșneaga a raportat că Agenția Naţională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), instituită prin Hotărârea Parlamentului la finele anului 2016, este o autoritate publică autonomă și independentă care examinează contestaţiile formulate în cadrul procedurilor de achiziţie publică.

Potrivit directorului general, procesul de recepționare spre soluționare a contestațiilor a început în luna septembrie a anului trecut, după recrutarea personalului, pregătirea şi adoptarea cadrului normativ necesar pentru înfiinţarea şi funcţionarea instituției, crearea paginii web oficiale și a bazei de date online de căutare a deciziilor.

”În perioada septembrie – decembrie 2017, instituția a recepționat 200 de contestații depuse de către operatorii economici ca urmare a desfășurării procedurilor de achiziții publice. Acestea au fost examinate în cadrul a 121 de ședințe deschise, valoarea estimată a procedurilor contestate constituind 743,5 mln lei”, a spus Viorel Moșneaga.

Raportorul a precizat că 71 de contestații au vizat procedurile finanțate de la bugetul de stat,  43 – cele din bugetele locale, iar câte 30 de contestații s-au referit la procedurile finanțate din bugetul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină și cele din bugetul propriu al autorităților contractante.

Din cele 200 de contestaţii supuse soluţionării, 47 din numărul total au fost îndreptate împotriva documentației de atribuire, iar 153 - împotriva rezultatelor procedurii. În 25 de cazuri operatorii economici au renunţat la contestaţii. Totodată, completele de soluționare a contestațiilor au pronunțat 128 de decizii, inclusiv 73 de decizii în care s-a dispus respingerea contestațiilor, în 25 de decizii contestațiile au fost admise, iar în 30 de cazuri – admise parțial. 

Deputații au apreciat activitatea instituției și au recomandat supravegherea cu strictețe, în continuare, a banilor publici, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.