Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-04-26/republica-moldova-i-rom-nia-i-i-vor-consolida-capacita-ile-in-gestionarea-mai-eficienta-a-banilor-pu-53773.html
Data: Apr 26, 2018 (22:39)

Republica Moldova și România își vor consolida capacitățile în gestionarea mai eficientă a banilor publici

Gestionarea mai eficientă a banilor publici a fost subiectul principal discutat în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu președinții Curților de Conturi din Republica Moldova și România, Veaceslav Untilă și Mihai Busuioc.
 
Părțile au salutat bunele relații dintre România și Republica Moldova, precum și colaborarea la nivelul instituțiilor.
 
Președintele Parlamentului a menționat că Parlamentului va institui o comisie permanentă care va examina rapoartele Curții de Conturi. Noua comisie se va numi Comisia de control al finanțelor publice. Potrivit Speakerului, care este și autorul inițiativei legislative, crearea Comisiei va permite creșterea gradului de transparență în utilizarea banilor publici și va spori responsabilitatea autorităților în utilizarea mijloacelor financiare publice.
 
”Proiectul de lege va introduce un nou concept, cel de audit extern. Astfel, Curtea de Conturi va efectua audit al conformității, performanței, alte tipuri de audit, dacă va fi cazul”, a precizat Andrian Candu.
 
Curtea de Conturi din Republica Moldova remis, în 2017, în adresa Parlamentului și comisiilor de profil 36 de rapoarte de audit.
 
Anul trecut Parlamentul a votat o nouă lege privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, elaborată în conformitate cu cele mai bune practici internaționale, care vine să contribuie la consolidarea continuă a instituției supreme de audit, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.