Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.04.2018

2500 de întreprinzători își vor dezvolta abilitățile antreprenoriale

2500 de întreprinzători își vor dezvolta abilitățile antreprenoriale

Anual, 2500 de întreprinzători, dintre care 200 de migranți sau rude de gradul I ale acestora, vor fi instruiți în vederea dezvoltării abilităților antreprenoriale. Acest lucru este prevăzut de Planul de acțiuni pe anii 2018-2020 pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, prezentat astăzi de către ministrul Economiei și Infrastructurii, la ședința Guvernului.

„Acest proiect este foarte important pentru economia națională, datorită faptului că, potrivit datelor statistice, activează în jur de 50 mii de întreprinderi mici și mijlocii (ÎMM-uri), ceea ce înseamnă 98,7% din numărul total al întreprinderilor înregistrate. În cadrul ÎMM-lor activează circa 313,5 mii de persoane. În anul 2016, întreprinderile respective au obținut un profit în sumă de 5878,5 milioane de lei. Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei se concentrează pe direcții precum îmbunătățirea accesului IMM la finanțare, dezvoltarea parteneriatelor în afaceri, a economiei verzi pentru IMM-uri, a antreprenoriatului feminin, precum și sporirea competitivității IMM-urilor”, a precizat ministrul Chiril Gaburici.

Premierul Pavel Filip a reiterat importanța proiectului pentru economia Republicii Moldova, în contextul în care numărul întreprinderilor mici şi mijlocii în Republica Moldova constituie 98,7% din numărul total de întreprinderi.

Totodată, statul va învăța agenții economici cum să-și găsească parteneri externi de afaceri și va spori numărul de antreprenori informați despre cadrul legal care reglementează activitatea IMM-urilor.

De asemenea, Guvernul va susține femeile în afaceri. Astfel, în fiecare an 100 de afaceri nou create de către femei vor fi finanțate cu granturi mici și alte zece afaceri cu potențial de export – cu granturi pentru investiții mari. Aceste acțiuni vor face posibilă crearea a 200 de locuri de muncă anual. Antreprenorii vor beneficia de garanții financiare pentru crearea și dezvoltarea afacerilor. În acest an, IMM-urile vor avea acces la 197 de garanții financiare.

Planul de acțiuni mai prevede și includerea, în programul pentru învățământul liceal, a conținuturilor privind „economia verde”. De asemenea, va fi elaborat un document de politici privind dezvoltarea ecosistemului pentru inovare digitală şi susținere a start-up-urilor, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus