Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-04-24/regulile-de-origine-zlac-discutate-cu-o-serie-de-agen-i-economici-din-toata-ara-53732.html
Data: Apr 24, 2018 (21:05)

Regulile de origine ZLAC, discutate cu o serie de agenți economici din toată țara

Principalele aspecte ale regulilor de origine ZLAC au fost discutate, ieri, în cadrul unui seminar la care au participat mai agenți economici din diferite regiuni ale țării. Evenimentul a fost organizat cu suportul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) și a reunit inclusiv reprezentanți ai asociațiilor de business.

În cadrul discuțiilor, oamenii de afaceri au avut ocazia să adreseze întrebări specifice privind regulile de stabilire a originii preferențiale a mărfurilor, astfel încât produsul să poată beneficia de tratament tarifar preferențial în cadrul Acordului de Comerț Liber cu UE.

Totodată, specialiștii din cadrul Serviciului Vamal au vorbit despre statutul de Exportator Aprobat, care prevede un regim simplificat de export al mărfurilor originare din Republica Moldova în cadrul țărilor membre UE, CEFTA și Turcia.

Deținerea certificatului de Exportator Aprobat îi acordă agentului economic dreptul de a confirma originea preferențială a mărfurilor exportate, prin completarea declarațiilor de origine, indiferent de valoarea mărfurilor tranzacționate, fapt ce exclude necesitatea obținerii Certificatului de origine de la organul vamal.

Precizăm că, din 2015, atunci când a fost introdus conceptul de Exportator Aprobat, și până astăzi, 20 de agenți economici au devenit titulari ai acestui statut.

Potrivit datelor deținute, în primele trei luni ale anului curent au fost eliberate în total 9 194 certificate de origine preferențială, dintre care 4 823 -  în cadrul Acordului de Comerț Liber cu UE. Tot în primul trimestru al acestui an, de către deținătorii Certificatului de Exportator Aprobat au fost efectuate 3 094 de exporturi preferențiale prin aplicarea declarației de origine pe factură, cu cca 3,5 ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit Serviciului Vamal, regulile de origine aplicabile în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLAC) a Acordului de Asociere RM-UE sunt prevăzute de ”Convenția regională cu privire la regulile de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene”, care a înlocuit Protocolul II din Acordul de Asociere RM-UE, urmare a Deciziei nr.1/2016 a Subcomitetului Vamal UE-Republica Moldova din 6 octombrie 2016 (în vigoare din 1 decembrie 2016). Potrivit Convenției, dovada de origine a mărfurilor este reprezentată de  Certificatul de circulație a mărfurilor EUR-1 sau declarația de origine aplicată pe un document comercial.