Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.04.2018

Consultări politice moldo-turce la nivel de secretari de stat ai afacerilor externe

Consultări politice moldo-turce la nivel de secretari de stat ai afacerilor externe

La Ankara s-au desfășurat consultări politice interministeriale, conduse de secretarul de stat al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tatiana Molcean, și omologii săi, subsecretarii Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Ümit Yalcin și Ümit Yardım.
 
În cadrul discuțiilor, interlocutorii au apreciat înalt dinamica pozitivă a cooperării moldo-turce şi au reiterat interesul reciproc în continuarea dialogului politic la diferite niveluri. Cu titlu aparte a fost discutată perspectiva extinderii dialogului strategic stabilit între părți, eventual prin semnarea unei Declarații comune la nivel înalt.
 
Oficialii celor două ministere au apreciat și evoluțiile pe dimensiunea comercial-economică, menționând noile oportunităţi create de Acordul de comerţ liber între Republica Moldova şi Republica Turcia. În context, părţile s-au pronunţat în favoarea organizării, până la sfârşitul anului curent, a următoarei şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-turce pentru colaborarea comercial-economică. 
 
Potrivit MAEIE, Tatiana Molcean a ţinut să menţioneze contribuţia valoroasă a investitorilor turci în economia Republicii Moldova, în particular, în sfera infrastructurii, construcţiilor şi industriei hoteliere, pledând, totodată, pentru atragerea unor noi investiţii turceşti în ţara noastră.   Au fost înalt apreciate proiectele implementate de Guvernul Turciei prin intermediul Agenției de Asistență pentru Dezvoltare (TIKA), în special cele destinate sectorului de sănătate, educație și protecție socială.
 
La rândul său, oficialii de la Ministerul turc al Afacerilor Externe au reiterat disponibilitatea ţării sale de a sprijini în continuare eforturile de reformare și modernizare a Republicii Moldova, prin intermediul unor programe ample de cooperare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus