Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.04.2018

Parlamentul ar putea institui o comisie permanentă care va examina rapoartele Curții de Conturi

Parlamentul ar putea institui o comisie permanentă care va examina rapoartele Curții de Conturi

Noua comisie se va numi Comisia de control al finanțelor publice și urmează a fi funcțională din următoarea legislatură parlamentară. Inițiativa aparține președintelui Parlamentului Andrian Candu, a fost examinată, în ședința de astăzi, și  susținută de majoritatea deputaților, în I lectură.
 
Noile prevederi introduc un nou concept, cel de audit extern și presupun că Comisia de control al finanțelor publice va avea atribuții de asigurare a cadrului legal privind auditul public extern și organizarea instituției supreme de audit. De asemenea, va examina rapoartele anuale și de audit ale Curții de Conturi și ale entităților auditate, va controla examinarea petițiilor și organizarea audienței cetățenilor privind utilizarea patrimoniului public, va examina controlul parlamentar asupra activității autorităților centrale și locale în vederea aplicării legislației privind întrebuințarea resurselor financiare publice, precum și va executa hotărârile și adresele Curții Constituționale în domeniu.
 
”Prin crearea unei noi comisii în noul Legislativ vom reuși să intensificăm colaborarea dintre Parlament și Curtea de Conturi, precum și să îmbunătățim controlul parlamentar asupra finanțelor publice. Aceasta este important, în special acum, când  Curtea de Conturi va avea noi competențe și  va efectua audit a conformității, performanței, alte tipuri de audit”, a menționat Andrian Candu în prezentarea proiectului.
 
Potrivit, președintelui Parlamentului, crearea Comisiei va permite creșterea gradului de transparență în utilizarea banilor publici și va spori responsabilitatea autorităților în utilizarea mijloacelor financiare publice.
 
Proiectul mai prevede că Parlamentul va  audia în ședințe plenare raportul anual al Curții de Conturi, prezentat până la 1 mai, și raportul anual asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și patrimoniului public, prezentat până la 15 septembrie.
 
De asemenea, Curtea de Conturi va efectua anual, în mod obligatoriu, auditul rapoartelor Guvernului privind executarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste rapoarte vor fi prezentate până la 1 iunie și audiate în ședințele plenare ale Parlamentului.
 
Comisii de control al finanțelor publice există în mai multe instituții parlamentare europene, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus