Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-04-19/pavel-filip-a-invitat-companiile-belaruse-sa-participe-la-licita-iile-pentru-reabilitarea-drumurilor-53676.html
Data: Apr 19, 2018 (22:22)

Pavel Filip a invitat companiile belaruse să participe la licitațiile pentru reabilitarea drumurilor din Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip și președintele belarus, Alexandr Lukașenko, aflat în vizită oficială în țara noastră, au discutat astăzi, în cadrul unei întrevederi, despre valorificarea potențialului de cooperare bilaterală. Oficialii au menționat caracterul cordial, dar și constructiv al relațiilor.

Premierul a menționat că relațiile dintre cele două țări sunt bazate pe prietenie, încredere, dar, în același timp, și pe proiectele concrete, pragmatice, o parte din care au fost deja realizate, o altă parte urmează a fi dezvoltate. „Prietenia se testează cu anii și se manifestă nu doar atunci când îți merge bine, ci și atunci când ajungi în situații critice. Când Republicii Moldova i-a fost greu, Belarusul ne-a fost alături, oferind piețe de desfacere pentru produsele moldovenești, în special pentru vinuri. Vreau să vă asigur că prețuim această prietenie și puteți conta pe noi”, a subliniat Pavel Filip.

Și Alexandr Lukașenko a declarat că îl leagă sentimente deosebite de Moldova, pe care a vizitat-o de multe ori. „Îmi aduc mereu aminte cu multă căldură de Republica Moldova, iar când închid ochii văd o mare livada înflorită în care trăiesc oameni, case frumoase – acestea sunt amintirile mele”, a spus președintele belarus. Oficialul a adăugat că Republicii Belarus îi este ușor să colaboreze cu Republica Moldova, deoarece țările noastre nu sunt concurente. „Voi produceți tot ceea ce cumpărăm noi, noi producem ceea de ce aveți nevoie voi. De aceea nu trebuie să concurăm, ci să ne înțelegem asupra livrărilor reciproce de produse necesare”, a menționat președintele Alexandr Lukașenko.

Premierul a spus că cetățenii moldoveni apreciază mult tehnica belarusă, care asigura calitate și preț rezonabil. În ultimii cinci ani, în Moldova au fost asamblate 120 de troleibuze din piese din Belarus. La Chișinău a fost lansat și certificat și primul troleibuz fără fir. După experiența reușită de asamblare a troleibuzelor belaruse, este examinată și posibilitatea asamblării în comun a autobuzelor, care vor fi cu până la 15% mai ieftine. Deocamdată, primăria Chișinău a decis să procure 50 de autobuze pentru capitală, dar are nevoie de 300.

Premierul a invitat companiile belaruse să participe la licitațiile pentru reabilitarea drumurilor din Moldova, în contextul în care Republica Belarus este bine-cunoscută pentru calitatea drumurilor sale.

Părțile au mai menționat oportunitatea inaugurării unei rute aeriene directe Chișinău-Minsk, ceea ce ar contribui la dezvoltarea turismului.

De o importanță aparte pentru țara noastră este și promovarea proiectului de import al echipamentului medical de diagnosticare din Belarus pentru instituțiile medicale din Moldova, precum și lansarea producției comune de medicamente, care vor fi mai ieftine.

Pavel Filip și Alexandr Lukașenko au reconfirmat disponibilitatea desfășurării, în luna iunie curent, la Chișinău, a ședinței Comisiei interguvernamentale comercial-economice moldo-belaruse. Această comisie se întrunește de două ori pe an, iar întâlnirile dese dau rezultate. O demonstrează și cifrele de afaceri. Astfel, schimburile comerciale între statele noastre au atins anul trecut 225 milioane de dolari, cu aproape 10% mai mult, față de  2016. În prezent, în Moldova activează 90 de companii cu capital belarus.

Pavel Filip și Alexandr Lukașenko au exprimat interesul și pentru dezvoltarea relațiilor culturale și interumane, în contextul inaugurării la Chișinău a bustului cărturarului belarus, Francisc Skorina, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.