Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.04.2018

Comisia guvernamentală pentru reintegrarea țării s-a întrunit după o pauză de mai bine de doi ani

Comisia guvernamentală pentru reintegrarea țării s-a întrunit după o pauză de mai bine de doi ani

Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat, astăzi, şedinţa Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării, în cadrul căreia au fost trecute în revistă ultimele evoluții în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, au fost abordate subiecte actuale legate de problematica transnistreană, precum și aspecte ce țin de coordonarea proiectelor de asistență finanțate de către donatorii externi și care vin în susținerea populației din raioanele de est ale țării. 

În cadrul ședinței, Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a efectuat o prezentare amplă a activităților realizate în toate platformele de negocieri în perioada 01 ianuarie 2017-prezent, a dinamicii înregistrate în grupurile de lucru sectoriale, cu enunțarea celor 8 priorități ce se conțin în așa-numitul pachet Berlin plus și a rezultatelor obținute la faza de implementare a celor 5 decizii protocolare semnate în anul 2017 (deschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc, apostila, școlile cu predare în grafia latină, terenurile din raionul Dubăsari, telecomunicațiile), dar și specificarea măsurilor întreprinse în vederea soluționării celorlalte 3 probleme primordiale (autovehiculele din regiunea transnistreană, libera circulație, situația cauzelor penale). În context, au fost specificate și unele dificultăți/ provocări întâmpinate la etapa de implementare a angajamentelor asumate în comun cu partea transnistreană.

S-a menționat că partea moldovenească a insistat ca în cadrul negocierilor sa fie luate în vizor alte 2 priorități referitoare la acordarea unei atenții sporite situației din Zona de Securitate și monitorizarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, cu concretizarea concomitentă a necesității avansării continue în procesul de aplicare a mecanismelor DCFTA în regiunea transnistreană, dar și a indispensabilității fortificării capacităților instituționale ale Biroului politici de reintegrare.

Prim-ministrul Pavel Filip a evidențiat necesitatea mobilizării eforturilor în vederea dinamizării activităților în platformele de dialog existente, cu concentrarea principală pe identificarea unor soluții pozitive la problemele-cheie ce figurează pe agenda negocierilor și la cele mai urgente dificultăți cu care se confruntă populația de pe ambele maluri ale Nistrului, reiterând obligativitatea manifestării proactive și a eficientizării prestației părții moldovenești în interacțiunea de la nivelul grupurilor de lucru pentru consolidarea măsurilor de încredere, precum și exprimând susținerea pentru inițiativa de a consolida instituțional autoritatea responsabilă de promovarea obiectivului guvernamental de reintegrare a țării.

Referitor la programele de asistență externă ce vizează ca beneficiari locuitorii din stânga Nistrului, Vicepremierul Cristina Lesnic a prezentat o listă a proiectelor implementate de către donatorii internaționali în regiunea transnistreană, punctând potențialele vulnerabilități, menționând necesitatea coordonării obligatorii a acestora cu autoritățile de profil ale Republicii Moldova, evaluării impactului prealabil și a contribuirii într-o manieră productivă la sprijinirea procesului de reglementare și la apropierea populației de pe ambele maluri ale Nistrului.

De asemenea, s-a precizat că în perioada 2011-2017 au fost implementate 10 programe ale activităţilor de reintegrare a ţării cu alocarea a circa 82 mln. de lei şi realizarea a 309 proiecte de dezvoltare şi modernizare a instituţiilor din sistemul educaţional, reparaţie a drumurilor şi clădirilor, reconstrucţie a apeductelor, iluminare stradală, reabilitare şi consolidare a serviciilor publice la nivel local etc. În anul 2018 prin acest Program urmează a fi valorificate alocații bugetare în sumă de 15 mln. de lei, în timpul apropiat urmând a fi promovată o hotărâre de Guvern în acest sens.

Reamintim că ședința precedentă a Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării a avut loc pe data de 1 martie 2016, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus