Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.04.2018

Chiril Gaburici: Forumul moldo-belarus reprezintă o dovadă de colaborare fructuoasă între Republica Moldova și Republica Belarus

Chiril Gaburici: Forumul moldo-belarus reprezintă o dovadă de colaborare fructuoasă între Republica Moldova și Republica Belarus

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat astăzi la Forumul Economic pentru Cooperare Interregională Moldova-Belarus, care constituie o platformă pentru promovarea și dezvoltarea mediului de afaceri, precum și stabilirea de noi parteneriate moldo-belaruse.

La ceremonia de deschidere a evenimentului, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că Forumul moldo-belarus reprezintă o dovadă de colaborare fructuoasă între Republica Moldova și Republica Belarus și este o platformă pentru dezvoltarea unor noi forme de cooperare în diverse domenii.

„Forumul de astăzi are o importanță deosebită în ceea ce privește implementarea practică a acordurilor stabilite între Republica Moldova și Republica Belarus și va contribui semnificativ la dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale. În cadrul acestui eveniment, vom oferi informații despre potențialul comercial și investițional al țărilor noastre, vom propune idei de afaceri pentru îmbunătățirea climatului investițional și pentru stabilirea de noi parteneriate între Moldova și Belarus. De asemenea, vor fi semnate mai multe contracte comerciale și parteneriate, inclusiv noi acorduri între regiuni”, a notat Chiril Gaburici.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că relațiile comerciale moldo-belaruse sunt într-o dezvoltare continuă, în special în domeniul transportului, industriei și produselor alimentare, iar participarea reprezentativă a Belarusului la Forum este o dovadă a muncii minuțioase a guvernelor țărilor noastre. „Anul trecut, Belarus s-a plasat pe locul 9 dintre țările cu care Moldova dezvoltă relațiile de comerț. Observăm o creștere în acest domeniu, iar astăzi facem un pas înainte spre impulsionarea cooperării moldo-belaruse. Prin dezvoltarea proiectelor comune cu Moldova, Belarus s-ar putea conecta la noi piețe de desfacere, cum ar fi cea a Uniunii Europene cu peste jumătate de miliard de consumatori”, a afirmat Chiril Gaburici.

Prezent la eveniment, viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusîi, a reiterat că „toate acțiunile de astăzi sunt îndreptate spre continuarea relațiilor bilaterale. Moldova este un partener de încredere și un bun prieten pe marginea cooperării în diferite domenii. Este important să nu ne oprim aici și să continuăm”.

Chiril Gaburici și Mihail Rusîi au vizitat standurile prezentate în cadrul expoziției de produse moldo-beloruse. Ministrul Gaburici a apreciat gama largă de produse expuse și noile tehnologii în domeniul agricol și a discutat cu oamenii de afaceri din ambele țări. De asemenea, antreprenorii belaruși au fost încurajați să investească în țara noastră și să beneficieze astfel de facilitățile și oportunitățile economice oferite mediului de afaceri și investitorilor străini în Republica Moldova.

La Forumul Economic pentru Cooperare Interregională Moldova-Belarus participă circa 150 de agenți economici autohtoni din diferite sectoare ale economiei naționale, precum și 30 de antreprenori din Belarus, care sunt reprezentanți ai industriei petrochimice, prelucrarea lemnului, agricultură și produse alimentare, farmaceutice și știință, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus