Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
18.04.2018

Schimbul de date între instituţiile publice va avea loc în timp real, prin intermediul platformei de interoperabilitate

Schimbul de date între instituţiile publice va avea loc în timp real, prin intermediul platformei de interoperabilitate

Schimbul de date între sistemele informaţionale deţinute de autorităţile şi instituţiile publice, precum și accesul la registrele și bazele de date de importanță națională pentru toate entitățile publice se va realiza prin intermediul platformei de interoperabilitate. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a aprobat, în ședința de astăzi, raportul proiectului de lege cu privire la schimbul de date și de interoperabilitate.

Scopul proiectului constă în a facilita şi eficientiza interoperabilitatea şi schimbul de date în sectorul public, precum şi între sectorul public şi cel privat în vederea creşterii calităţii serviciilor publice prestate, creării noilor servicii publice electronice, precum şi asigurării securităţii informaţionale.

Elementele inovative ale proiectului presupun schimbul de date între instituţii exclusiv prin intermediul platformei de interoperabilitate. Instituțiile publice vor utiliza datele care au fost deja înregistrate în sistemele informatice ale autorităţilor publice.

De asemenea, este prevăzută gratuitatea schimbului de date între autorităţile publice și excluderea circulaţiei pe hârtie a documentelor. Platforma de interoperabilitate va facilita schimbul electronic de date, în timp real, între autoritățile administrației publice, sporind eficiența și calitatea serviciilor publice, fără a solicita date de la cetățeni și mediul de afaceri în formă de certificate, rapoarte etc. În prezent, schimburile de date se realizează în formă neordonată, fiind create în baza unor relații instituite în mod ad-hoc.

Proiectul mai instituie Catalogul semantic în calitate de sursă de active semantice şi de seturi de date pentru a fi utilizate la schimbul de date.

Proiectul urmează a fi examinat și dezbătut în plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus