Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-04-17/elve-ia-va-oferi-moldovei-asistentza-tehnica-in-valoare-de-509-de-milioane-de-franci-elvetzieni-53616.html
Data: Apr 17, 2018 (21:48)

Elveția va oferi Moldovei asistenţă tehnică în valoare de 50,9 de milioane de franci elveţieni

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu secretarul adjunct de stat din Departamentul Federal de Externe al Confederației Elvețiene, Krystyna Marty Lang. Oficialul se află la Chișinău cu ocazia lansării, pe 18 aprilie curent, a Strategiei de Cooperare cu Republica Moldova pentru perioada 2018-2021. În baza acesteia, Elveția va oferi țării noastre asistenţă tehnică în valoare de 50,9 de milioane de franci elveţieni în domenii precum reforma administrativ-teritorială, migrație și dezvoltare, infrastructura locală, dezvoltarea economică și învățământul vocațional.

Prim-ministrul a exprimat gratitudine pentru suportul constant al Guvernului elveţian, evidențiind creșterea volumului de asistență în anii precedenți și realizarea de către Biroul de Cooperare al Elveţiei la Chişinău a unui număr semnificativ de proiecte în domenii strategice pentru dezvoltarea țării noastre. De asemenea, premierul a subliniat importanța noului document de cooperare pentru implementarea reformelor inițiate de Executiv: „Vom avea grijă ca toți banii care vin pe cale de asistență tehnică, ajutoare sau împrumuturi să fie cheltuiți cu multă prudență și eficiență”.

În context, Pavel Filip a vorbit despre agenda guvernamentală de reforme, accentuând determinarea Guvernului de a avansa în continuare pe segmentul educației, justiției, dar și al modernizării infrastructurii. De asemenea, Prim-ministrul s-a referit la acțiunile întreprinse de autorități pentru repoziționarea țării pe cursul de dezvoltare economică și sporirea atractivității investiționale. Șeful Executivului a accentuat că fortificarea capacității financiare a statului va oferi și posibilitatea de a lansa programele destinate diasporei moldoveneşti, astfel încât cetăţenii aflaţi peste hotare să-şi dorească revenirea acasă.

La rândul său, Krystyna Marty Lang a apreciat eforturile întreprinse de Executiv, menționând că reformele inițiate de autorități nu rămân doar pe hârtie, ci sunt implementate cu succes în beneficiul cetățenilor. În context, oficialul elvețian a reiterat disponibilitatea țării sale de a continua proiectele inițiate în Republica Moldova și de a intensifica cooperarea bilaterală, inclusiv în promovarea politicilor de susţinere a minorităţilor naţionale.

Elveția este al patrulea cel mai mare donator către țara noastră. Începând cu anul 2010, Republica Moldova a beneficiat de asistență în valoare de circa 85 milioane de franci elveţieni, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.