Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.04.2018

Executivul eficientizează gestionarea asistenței externe

Executivul eficientizează gestionarea asistenței externe

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o hotărâre privind reglementarea cadrului instituțional și mecanismul de coordonare și management a asistenței externe, în contextul atribuirii competențelor de coordonare a asistenței externe Ministerului Finanțelor.

„Acest proiect este o parte importantă care ține și de reforma Guvernului. Acum noi avem certitudinea că toată asistența externă va fi folosită eficient, lucru care nu se întâmpla întotdeauna, acesta și este scopul proiectului”, a subliniat prim-ministrul Pavel Filip.

Documentul urmărește asigurarea unui management financiar durabil al asistenței externe, utilizarea eficientă a resurselor disponibile, pentru a maximiza impactul asistenței externe pentru dezvoltarea Republicii Moldova, dar și alinierea procesului de programare a asistenței externe la sistemul național de planificare bugetară și implicit calendarul bugetar. De asemenea, se vor depune eforturi pentru îmbunătăţirea ratei de absorbţie a sprijinului financiar extern, transparenței în procesul de gestionare a asistenței externe şi vizibilității rezultatelor obținute.

Documentul prevede, de asemenea, eliminarea barierelor birocratice care pot tergiversa lansarea proiectelor/programelor noi. În acest scop, vor fi excluse din procesul de coordonare a asistenței externe Comitetul Interministerial de Planificare Strategică și Consiliile sectoriale.

Ministerul Finanțelor, în calitate de autoritate națională de coordonare a asistenței externe, va elabora, în termen de șase luni, Ghidul operațional privind Coordonarea și Managementul Asistenței Externe, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus