Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.04.2018

Implementarea Programului „Promovarea Exportului” contribuie la promovarea imaginii țării și consolidarea competitivității companiilor autohtone

Implementarea Programului „Promovarea Exportului” contribuie la promovarea imaginii țării și consolidarea competitivității companiilor autohtone

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a prezidat astăzi ședința Consiliului de administrare a bugetului pentru implementarea Programului „Promovarea Exportului”. În cadrul acesteia, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) a prezentat raportul de activitate pentru primul trimestru al acestui an.

Analizând activitatea MIEPO pe parcursul primelor trei luni, Chiril Gaburici a menționat că instituția a reușit să contribuie la dezvoltarea proiectelor investiționale pe teritoriul țării și majorarea numărului companiilor autohtone care au participat la evenimente și expoziții internaționale, precum și la creșterea și promovarea exportului. „Realizarea indicatorilor prevăzuți în Programul privind promovarea exportului de către MIEPO contribuie eficient la dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Obiectivele acestuia sunt stabilite în conformitate cu prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii. De asemenea, promovarea imaginii țării și consolidarea competitivității companiilor autohtone vor contribui la crearea și atragerea investițiilor noi în țara noastră”, a specificat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Potrivit raportului prezentat de directorul MIEPO, Vitalie Zaharia, pe parcursul primelor trei luni ale anului 2018, instituția a organizat 19 evenimente, cu stand de țară, în cadrul unor expoziții internaționale, șapte vizite de studiu în Republica Moldova a șapte companii din patru țări, potențiali investitori, precum și participarea companiilor autohtone la patru Forumuri economice și turistice - Turcia, Rusia, România și Grecia. De asemenea, circa 2 mii de companii străine au fost informate despre oportunitățile investiționale din țara noastră, precum și semnate 120 de contracte noi, iar alte 83 de contracte se negociază.

Pentru perioada următoare sunt planificate trei evenimente de amploare, printre care Forumul economic Moldo-Emiratez, planificat pentru perioada 9-10 mai, și „Moldova Automotive Days 2018”, în perioada 29-30 mai. La fel, va fi desfășurat un proiect transfrontalier pentru dezvoltarea sectorului agroindustrial, pentru care MIEPO a câștigat un proiect de finanțare din fondul Programului Bazinului Mării Negre 2014-2020, în valoare de circa 650 de mii de euro, pe o perioadă de doi ani, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a reiterat importanța colaborării Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului cu Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova și crearea unei platforme comune pentru promovarea cu succes a exportului, participarea la expoziții internaționale, precum și identificarea noilor oportunități de realizare a unor proiecte investiționale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus