Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.04.2018

Experți naționali și străini au analizat gestionarea datelor cu referire la apă din Republica Moldova

Experți naționali și străini au analizat gestionarea datelor cu referire la apă din Republica Moldova

Un grup de experți în domeniul apei din Republica Moldova împreună cu reprezentanți ai Agenției Europene de Mediu au  organizat un seminar de instruire în domeniul gestionării datelor cu referire la apă. Evenimentul s-a desfășurat, în perioada 10-11 aprilie 2018, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și a avut drept obiectiv susținerea autorităților centrale în elaborarea și implementarea politicilor în domeniu, precum și sporirea capacităților funcționarilor în vederea dezvoltării unui sistem coordonat de informații despre apă.

În cadrul seminarului, experții au discutat despre indicatorii de calitate și cantitatea apei, disponibilitatea datelor la nivel de țară și au elaborat o foaie de parcurs pentru implementarea acestor indicatorilor.

”Gestionarea eficientă a resurselor de apă necesită cooperarea între toți actorii interesați și utilizarea rațională a informațiilor deținute. Este important să obținem date pertinente, veridice, armonizate, ce ulterior vor fi utilizate pentru evaluarea stării resurselor de apă și a presiunii asupra acestora. Având informații solide, putem elabora politici eficiente, ce susțin  ecosistemele acvatice și ce au funcția de filtrare, diluare și stocare a apei pentru prevenirea inundațiilor, inclusiv, menținerea echilibrului climatic pentru păstrarea diversității biologice”, a menționat șeful Serviciului protecția solului și subsolului, Victor Gălușcă, în cadrul evenimentului. De asemenea, oficialul a precizat că evenimentul reprezintă un nou pas în dezvoltarea la nivel național a sistemului informațional privind apa, în concordanță cu principiile și practicile Sistemului Comun de Informații privind Mediul.

Seminarul a fost susținut financiar de instrumentul european de vecinătate al Uniunii Europene, în cadrul  proiectului ENI SEIS II East. Proiectul finanțat de Comisia Europeană se axează pe distribuirea informației de mediu, inclusiv a celor cu privire la apă, care reprezintă sursa vitală pentru întreg globul pământesc, inclusiv are o influență directă asupra ecosistemelor, societății și economiei. Proiectul se bazează pe activitățile anterioare de cooperare în cele șase state ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina), desfășurate în perioada 2010-2015.  Scopul este aprofundarea relațiilor între UE și cele șase state ale Parteneriatului Estic și susținerea promovării protecției mediului prin consolidarea guvernanței ecologice. Proiectul formează capacități în domeniul biodiversității, apei, solului, aerului și evaluării mediului.

Organizatorii au comunicat că, următorul training practic privind producerea indicatorilor de calitate și cantitate a apei va fi organizat în luna mai a acestui an, anunță Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus