Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.04.2018

Chiril Gaburici: Susținem companiile ungare care investesc în Republica Moldova

Chiril Gaburici: Susținem companiile ungare care investesc în Republica Moldova

„Susținem companiile ungare care investesc în Republica Moldova și le invităm să beneficieze de oportunitățile investiționale oferite de zonele economice libere”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la întrevederea de astăzi cu Ambasadorul Republicii  Ungaria în țara noastră, Sándor Szabó.

Oficialii au analizat reformele realizate cu succes de Guvernul Republicii Moldova pentru dezvoltarea mediului de afaceri, precum și facilitățile oferite de zonele economice libere. De asemenea, părțile au exprimat intenția pentru intensificarea relațiilor comercial-economice moldo-ungare.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a notat că, pe parcursul lunilor ianuarie-februarie ale acestui an, exportul pe piața ungară a înregistrat peste un milion de dolari, ceea ce reprezintă o creștere cu 49 la sută față de perioada similară din 2016, iar importurile au constituit circa 18 milioane dolari, sau cu peste 43 la sută mai mult.

Ambasadorul Sándor Szabó a apreciat reformele guvernamentale realizate și acțiunile întreprinse pentru dezvoltarea economică a țării și mediului de afaceri. De asemenea, oficialul a menționat că Ungaria este deschisă pentru o colaborare multilaterală și este dispusă să împărtășească experiența ungară pentru dezvoltarea în continuare a mediului de afaceri, eficienței energetice, infrastructurii drumurilor, turismului, precum și promovarea produselor autohtone pe piața maghiară și europeană.

Referindu-se la posibilitățile de colaborare economică, precum și Acordul semnat între Moldova şi Ungaria cu privire la promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, Chiril Gaburici a invitat companiile maghiare să investească în sectoarele prioritare ale țării noastră, precum și să realizeze proiecte comune pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și promovarea turismului.

În Republica Moldova activează 55 de întreprinderi cu capital maghiar în valoare de 74,33 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Ungaria, în anul 2017, a înregistrat suma de 109,56 milioane de dolari, în creștere cu 22,68% în comparație cu anul 2016, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus