Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.04.2018

Viceprim-ministrul Iurie Leancă a efectuat o vizită de lucru în Bulgaria

Viceprim-ministrul Iurie Leancă a efectuat o vizită de lucru în Bulgaria

În perioada 4-5 aprilie curent, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a efectuat o vizită de lucru la Sofia, unde a avut un șir de întrevederi cu oficialii bulgari.

Vicepremierul s-a întâlnit cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, vicepremierii Ekaterina Zaharieva și Tomislav Doncev, președinta Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului Bulgariei, Dzhema Grozdanova și cu președintele Grupului de prietenie din legislativul bulgar, Filip Popov.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat intensificarea relațiilor bilaterale pe diverse paliere, importanța sprijinului Bulgariei în îmbunătățirea condițiilor social-economice, lingvistice și culturale a comunității bulgare din Republica Moldova, precum și fortificarea rolului Bulgariei în realizarea parcursului european al țării noastre.

Părțile au constatat amplificarea dialogului politic bilateral, creșterea numărului turiștilor care vizitează cele două state, precum și intensificarea schimburilor comerciale între cele două țări. În anul 2017, volumul schimburilor comerciale a depășit 150 milioane de dolari.

Discutând despre comunitatea bulgară din Republica Moldova, interlocutorii au convenit asupra dezvoltării în continuare a capacităților sistemului educațional din raionul Taraclia, prin implementarea proiectelor concrete de computerizare a instituțiilor de învățământ, intensificarea schimbului de profesori și elevi conform practicilor europene în domeniu, dar și dezvoltarea relațiilor directe dintre comunități.

În cadrul discuțiilor, partea bulgară a reiterat angajamentul de a-și intensifica demersurile deopotrivă cu alte țări din UE, în vederea oferirii perspectivei europene pentru țara noastră. Discuțiile cu înaltele oficialități de la Sofia au reliefat faptul că Bulgaria rămâne un partener de nădejde în parcursul european al Republicii Moldova.

De asemenea, vicepremierul Iurie Leancă a avut un dineu de lucru cu un grup de ambasadori occidentali acreditați la Sofia și a oferit un interviu postului național de televiziune BNT, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus