Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-04-05/ministrul-chiril-gaburici-sa-int-lnit-cu-o-delega-ie-a-parlamentului-european-53518.html
Data: Apr 5, 2018 (22:15)

Ministrul Chiril Gaburici s-a întâlnit cu o delegație a Parlamentului European

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere cu delegația europarlamentarilor din Comisia pentru Bugete, condusă de Siegfried Mureşan. 

În cadrul discuțiilor, Chiril Gaburici a făcut o trecere în revistă a principalelor acțiuni realizate de Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru implementarea angajamentelor asumate de Republica Moldova față de Uniunea Europeană. Printre realizări, ministrul a menționat reducerea birocrației prin micșorarea numărului de acte permisive de la 416 la circa 150, optimizarea instituțiilor cu funcții de control de la 58 la 13, crearea ghișeului unic pentru eliberarea actelor permisive. Chiril Gaburici a informat europarlamentarii și despre acțiunile întreprinse pentru diversificarea surselor de aprovizionare a țării noastre cu resurse energetice, între care semnarea contractului de privatizare a companiei Vestmoldtransgaz de către operatorul român Transgaz, care și-a asumat obligația de a construi gazoductul Ungheni-Chișinău.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a vorbit despre creșterea economică și a exporturilor orientate spre piața UE. „Republica Moldova a înregistrat anul trecut o creștere economică de 4,5. Datorită Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, exporturile produselor moldovenești pe piața europeană, în perioada anului 2017, au atins o valoare de 1,59 miliarde de dolari, reprezentând astfel 65,85% din totalul exporturilor Republicii Moldova. În comparație cu anul 2016, exporturile pe piața UE au înregistrat o creștere de aproape 20 la sută. Totodată, în țara noastră sunt înregistrate 5658 de întreprinderi active cu investiții străine provenite din țările UE”, a notat Chiril Gaburici.

În context, ministrul a subliniat facilitățile și oportunitățile investiționale oferite de cele 7 zone economice libere, 10 parcuri industriale și un parc IT. Totodată, Chiril Gaburici a prezentat europarlamentarilor și prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru acest an, reiterând importanța susținerii în continuare din partea UE. „Apreciem înalt sprijinul constant oferit de UE pentru dezvoltarea și modernizarea economiei Republicii Moldova, ceea ce va contribui la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor noștri”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Europarlamentarii din Comisia pentru Bugete au apreciat rezultatele obținute de Ministerul Economiei și Infrastructurii și l-au încurajat pe ministrul Chiril Gaburici să continue implementarea obiectivelor propuse, urându-i succes în activitate.

Delegația Parlamentului European efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 2-6 aprilie, pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și a monitoriza eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE.