Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2018-04-04/tudor-ulianovschi-republica-moldova-este-interesata-in-impulsionarea-dialogului-strategic-cu-sua-53465.html
Data: Apr 4, 2018 (16:20)

Tudor Ulianovschi: ”Republica Moldova este interesată în impulsionarea dialogului strategic cu SUA”

Avansarea calitativă a dialogului moldo-american a contribuit la realizarea mai multor programe strategice de dezvoltare a țării în diferite domenii, implementarea obiectivelor asumate în cadrul diferitor organizații și acorduri internaționale. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu congresmanul William Hurd, membru al Comitetului Camerei Reprezentanţilor pentru supraveghere şi reformă a Guvernului SUA.

În context, ministrul Tudor Ulianovschi a evocat interesul autorităților naționale în impulsionarea dialogului strategic Republica Moldova-SUA, inclusiv prin activizarea grupurilor comune de lucru, fapt care ar permite realizarea în continuare a unor programe strategice pentru țara noastră, legate de implementarea reformelor în domeniile economic, energetic, justiție, financiar-bancar, infrastructură, etc.

”Grație asistenței oferite de Guvernul SUA prin diverse proiecte bilaterale, în mod special prin intermediul agenţiei guvernamentale USAID, cetățenii Republicii Moldova au resimțit schimbările spre bine în mai multe domenii al vieții social-economice. Suntem siguri, că noul program USAID, în valoare de 11,2 milioane de dolari, lansat la 30 ianuarie 2018 pentru reformele structurale în Republica Moldova, va contribui în continuare la dezvoltarea durabilă a țării, la creșterea calității vieții și bunăstării cetățenilor”, a punctat șeful diplomației moldovenești.

Ministrul Afacerilor Externe a mai reiterat aprecierile pentru sprijinul oferit Republicii Moldova de Congresul SUA prin statuarea susţinerii integrităţii teritoriale, suveranităţii şi parcursului european al ţării noastre.

Congresmanul William Hurd a evidenţiat importanţa fortificării capacităţilor statului de contracarare a influenţei factorilor externi, luând în consideraţie provocările la adresa securităţii existente în Europa de Est. Oficialul american a mai menţionat eforturile autorităților de la Chișinău în procesul de a consolida politicile economice şi soluţiona vulnerabilităţile din sectorul bancar şi a remarcat aprecierile misiunii FMI pentru progresele înregistrate în reabilitarea sistemului financiar.

Potrivit MAEIE, interlocutorii au evaluat principalele direcţii de dezvoltare a dialogului politic dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, inclusiv la nivel de organe legislative.