Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.04.2018

Strategia privind reforma administrației publice și cea de descentralizare, audiate la Comisia administrație publică

Strategia privind reforma administrației publice și cea de descentralizare, audiate la Comisia administrație publică

Comisia parlamentară administrație publică a audiat, în cadrul ședinței de astăzi, realizarea acțiunilor pentru implementarea Strategiei privind reforma administrației publice pentru anii 2016-2020. Procedura face parte din controlul parlamentar asupra implementării legislației.

Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ermurachi a raportat că, din totalul de 70 de acțiuni peconizate pentru perioada 2016-2017, au fost realizate 31 acțiuni, în derulare sunt 33, iar 6 acțiuni sunt nerealizate. Potrivit lui, a fost redus numărul ministerelor de la 16 la 9 și numărul de personal de la 2 053 la 1 158. ”Pentru a asigura memoria instituțională și buna funcționare a fost eliminată funcția de viceministru și instituită cea de secretar de stat. Totodată, numărul instituțiilor de control a fost redus până la 13”,  a spus oficialul.

Adrian Ermurachi a menționat că toate serviciile publice au fost concentrate în cadrul Agenției Servicii Publice, a demarat reorganizarea structurilor subordonate Guvernului și autorităților centrale, precum și alte acțiuni cu referire la managementul finanțelor publice, resurselor umane și elaborarea politicilor publice.

În aceeași ședință, deputații au examinat informația cu privire la implementarea Strategiei naționale de descentralizare pentru anii 2012-2020. Raportorul s-a referit la descentralizarea financiară, cea patrimonială și dezvoltarea locală, creșterea capacității administrative etc.

Implementarea Strategiei privind reforma administrației publice, controlul examinării petițiilor și audienței cetățenilor, planificarea strategică de dezvoltare comunitară a autorităților locale sunt câteva dintre subiectele care sunt planificate pentru a fi audiate în cadrul Comisiei administrație publică în sesiunea curentă.

Potrivit art. 111 din Regulamentul Parlamentului, controlul asupra executării legii (publicarea în termenele stabilite, organizarea studierii prevederilor legii etc.) de către organele şi persoanele competente, precum şi determinarea eficienţei acţiunii legii revin comisiei permanente de profil, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus